TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  13.02.2013 11:29:49

Hrozí vám exekuce? Čtěte desatero věcí, které byste měli vědět

Prezident Václav Klaus v pondělí podepsal zákon o spotřebitelských úvěrech, kterým se vláda snaží aspoň trochu zasáhnout do agresivního trhu s nebankovními půjčkami. Jak ovšem podotkl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), stát nemůže člověka ochránit před jeho vlastní nezodpovědností nebo nedostatkem informací.

Platí dvě hlavní zásady: nepřeceňujte své finanční síly, když si berete půjčku, vždycky ji budete muset splatit, to za prvé. Za druhé, pokud už jste se do problémů dostali, neschovávejte se a komunikujte. Čím víc se budete řešení vyhýbat, tím větší finanční hrob pod sebou vykopete.

Pokud už jste se tedy nechali lapit do dluhové pasti a hrozí vám návštěva exekutora, měli byste vědět, jaké jsou jeho pravomoci a co vás vlastně čeká.

1. odměna exekutora
Odměnu exekutora určuje vyhláška Ministerstva spravedlnosti, hradí ji dlužník. Zákon ji stanovuje na minimální hodnotu tří tisíc korun. Když dlužná částka spadá do kategorie pod tři miliony korun, má exekutor nárok na patnáct procent. Pokud dojde k vyklizení majetku, má exekutor nárok na deset tisíc. Odměna i náklady spadají na vrub dlužníka, náklady jsou určeny paušálně na 3500 korun, pokud si exekutor nárokuje víc, musí své požadavky písemně doložit a ospravedlnit.

2. zabavení domácích mazlíčků
Exekuce se může vztahovat jenom na hospodářská zvířata, ze kterých plyne užitek. Nemusíte se proto bát, že vám seberou psa, kočku nebo papouška. Stejně tak nemá exekutor právo zabavit snubní prsteny, zdravotní pomůcky nebo oblečení.

3. exekutor smí jednat jen na základě rozhodnutí soudu
Bez soudního rozhodnutí v ruce nesmí exekutor překročit váš práh, nechejte si ho rozhodně ukázat. Soud rozhodne na základě toho, že se na něj obrátí věřitel se žádostí, aby byly naplněny vaše závazky. Dlužník se může bránit návrhem na odložení exekuce, je ovšem potřeba dodržet zákonné lhůty – odvolání musíte podat do patnácti dnů. Pokud zaujmete roli mrtvého brouka, nebudete si vyzvedávat soudní obsílky a komunikovat s pověřenými úřady, sami se obíráte o možnost domluvit se. Budete považováni za informované a nepodáte-li návrh proti exekuci, platí, že jste rozhodnutí přijali.

4. zabavení majetku
Zabavení majetku je až poslední možností, ke které se má exekutor uchýlit. Pokud s ním tedy komunikujete, chcete si domluvit splátkový kalendář a spolupracujete, a přesto exekutor lepí na váš nábytek žluté nálepky, ihned se obraťte na Exekutorskou komoru nebo Ministerstvo spravedlnosti, protože exekutor překračuje své zákonné pravomoci. Pokud ovšem nezvedáte telefony a nepřebíráte si obsílky, zahnali jste se sami do kouta. Než dojde na zabavování majetku, stanovuje zákon postup od srážek ze mzdy nebo inkasování peněz z účtu. Když budete komunikovat, exekutor vám nikdy nesmí strhnout celou výplatu, chráníte tak sami sebe.

5. smírné řešení
Exekutor je povinen hledat s vámi smírné řešení problému, tedy projednat možnosti, jak dluh zlikvidovat, aniž by to zlikvidovalo vás. I když nejste v situaci, abyste dokázali nahromaděný dluh uhradit, spojte se s příslušným exekutorem a domluvte se s ním na řešení, například v podobě splátkového kalendáře. Etický kodex této profese nutně nařizuje, aby s vámi exekutor přijatelné řešení hledal.

6. přiměřená výše exekuce
Pokud dlužíte dvacet tisíc a vlastníte auto a rodinný dům, nesmí vás exekutor nutit do prodeje domu, protože prodej auta stačí dluh pokrýt. Musí tedy vždy postupovat přiměřeně. Jestliže ale nenajdete jiné řešení a dům bude to jediné, čím disponujete, nezbude exekutorovi nic než nařídit jeho prodej. Přebytek nad dlužnou částkou připadne vám.

7. zabavení cizího majetku
Do problémů se můžete dostat, aniž byste si sami půjčili jedinou korunu. Vzorové příklady: bydlíte v podnájmu, platíte pravidelně nájem i energie, ale majitel bytu se zadlužil. Pokud nebude situaci řešit, může se stát, že u vás zazvoní exekutor a začne polepovat váš nábytek. Nebo vás do takové situace může přivést vaše dítě, které má u vás hlášené trvalé bydliště, byť jste ho třeba deset let neviděli. Bohužel exekutor v tomto případě jedná podle zákona a jste to vy, kdo musí dokázat, že majetek nepatří dlužníkovi. První možností je, že prokážete vlastnictví už exekutorovi. Pokud nemáte k ruce potřebné doklady a exekutor odmítne uznat, že věci patří vám, máte třicet dnů na to, abyste se obrátili na soud. Jako důkaz lze použít faktury, účtenky, kupní smlouvy, ale i svědectví, třeba vašeho souseda.

8. exekuce bez ohlášení
Ten, komu dlužíte, má podle novelizovaného zákona povinnost, vás nejprve informovat o tom, že chce své peníze zpátky a až pak se obrátit na žalobou na soud. Výzva vám musí dorazit s minimálně týdenním předstihem na kontaktní nebo poslední známou adresu. Nemá cenu, abyste si obsílku nevyzvedli – po uplynutí lhůty se považuje za doručenou, i když nebudete otevírat pošťákovi. Škodíte leda sami sobě, až se spor dostane před soud, spadnou na vás ještě soudní poplatky a případná odměna pro exekutora.

9. pozor na inkasní agentury
Vymáháním exekucí pověřuje soud jedině pověřené exekutory sdružené v příslušné komoře, podléhají řadě kontrolních mechanismů ze strany Ministerstva spravedlnosti a musejí se řídit zákonem. Vedle nich však na trhu operují ještě takzvané inkasní agentury, které si může založit kdokoli a nespadají do ministerské gesce. Pracovníci agentur budou před vámi všemožně tutlat, že nejsou oficiálně pověření, ale pamatujte, že nemají příslušné pravomoci. Pokud se ten, kdo po vás bude vymáhat pohledávku, nemůže prokázat patřičnými doklady, ihned se obraťte na Ministerstvo spravedlnosti nebo Exekutorskou komoru a nenechte se vydírat.

10. trestní oznámení
Pokud jste nabyli dojmu, že exekutor nepostupoval správně, úmyslně poškozoval váš majetek (například vylomil dveře, aniž by zazvonil, a vy jste přitom byli doma) nebo se obohacoval, můžete ho nahlásit na policii. Za škodu, kterou exekutor při výkonu funkce způsobil, odpovídá on. Se zabaveným majetkem musí nakládat – řečeno se zákonemjako dobrý hospodář. Například: nemůžete exekutora žalovat, že vám zabavil auto a vy nemáte čím jezdit, pokud ho však exekutor nabourá, můžete se domáhat náhrady škody. Exekutor by tak totiž snížil hodnotu zabaveného majetku. Chybu exekutora musíte doložit, takže se nepouštějte do trestných výprav a neobracejte se na policii, pokud chcete exekutorovi jenom „zavařit“.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.03.202110 věcí, které byste měli vědět o SFDR NN Investment Partners (NN Investment Partners)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688