Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  11.02.2013 11:01:07

Nechcete platit poplatky za vedení úvěrového účtu ? Zkuste je vymoci zpět od banky. Pomohou sdružení

Sdružení proti nekalým praktikám se rozhodlo vstoupit do boje o bankovní poplatky. Na rozdíl od  jiných podobných projektů garantuje, že klient nebude hradit žádné náklady a to ani v případě neúspěšného soudního řízení.  

Poplatek za vedení úvěrového účtu, ať už jsou to hypotéky či  spotřebitelské úvěry, je proti zájmům klienta. Takové rozhodnutí vydal německý soud již před dvěma lety. Toto rozhodnutí způsobilo vlnu odporu  nejen  v Čechách. Pokud se však vrácení poplatků dožaduje přímo spotřebitel, bývá často odmítnut. Banky tak chtějí odradit své klienty od podobných pokusů. „Do sporu s bankou se nikdo pouštět nechce. Obzvlášť, pokud má například svůj byt zatížený hypotékou, do které investoval všechny své úspory. A tak, abychom zvětšili šanci spotřebitelů na navrácení jejich prostředků, vzniklo občanské sdružení s projektem Nekale-Praktiky.cz. To si klade za cíl vrátit lidem neopodstatněné poplatky, které zaplatily bankám a hlavně změnit přístup bank k nám, klientům,“ říká Josef Mezulián, iniciátor projektu.

Projekt si klade za cíl získávat pro klienty zpět peníze za již zaplacené poplatky a to až čtyři roky zpětně. Současně s vrácením peněz je cílem zrušení povinnosti platit poplatky u stávajících smluv. Tím klienti do budoucna ušetří desítky tisíc. „Počítáme s tím, že průměrný klient získá zpět kolem 8 tisíc korun, za již zaplacené poplatky, ale hlavně na svém účtu do budoucna ušetří desítky tisíc, které by bance ještě musel zaplatil,“ dodává Mezulián.  

Obdobná aktivita již na trhu působí. Její fungování ale sdružení považuje za odlišné. „U našeho sdružení, na rozdíl od  jiných projektů, veškeré náklady leží na spolupracující advokátní kanceláři. A to i v případě, kdy by došlo k prohře u soudního sporu a společnost by byla povinna uhradit náklady soudního řízení bance,“ vysvětluje Mezulián. Na druhé straně, v případě získání finannčích prostředků pro klienta si advokátní kancelář nárokuje odměnu ve výši  25% z vymožené částky, kterou banka vrátí klientovi. Tyto prostředky slouží pro úhradu nákladů a krytí rizik, které advokátní kancelář nese za klienta. Samozřejmě se provize týká jen peněz, které jsou klientovi přiznány bankou a nikoli částky, kterou ušetří do budoucna.

Proces vrácení poplatků

 

Klient se zaregistruje na stránkách Nekale-Praktiky.cz

Do 48 hodin je kontaktován společností kvůli ověření zadaných dat a je mu elektronicky zaslána mandátní smlouva a plná moc.

Po zaslání podkladů zpět je nárok klienta okamžitě posouzen spolupracujícími advokáty.

Pokud je nárok uplatnitelný, je do 24 hodin banka vyzvána k vrácení poplatků na účet klienta.

Pokud banka do 5 dnů nereaguje na výzvu, je na banku podána žaloba.

Po celou dobu je o svém případu klient průběžně informován prostřednictvím elektronické pošty a také po registraci na webových stránkách.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688