Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  11.02.2013 09:41:03

Komentáře k inflaci - po roce opět pod úrovní 2% tedy pod dlouhodobým cílem ČNB

Inflace kolem v blízkosti hladiny 2 % by měla přetrvávat i v nadcházejících měsících. Rizikem pro vyšší inflaci jsou ceny potravin skrz růst cen u zemědělských komodit.

Inflace i na začátku letošního roku dále zpomaluje. Ve srovnání s předchozím měsícem ceny sice vzrostly o 1,3 %, ale v meziročním vyjádření se míra inflace zvýšila jen o 1,9 %. Meziroční růst cen pod 2 % byl přitom naposledy zaznamenán v září předloňského roku.

Ke skokovému meziměsíčnímu růst cen na začátku letošního roku přispělo především zvýšení nepřímých daní a již pravidelné úpravy regulovaných cen směrem vzhůru. Na druhé straně na snižování cenové úrovně působily povánoční výprodeje oděvů, obuvi a potřeb pro dům a zahradu.

Celkově lze říci, že lednová inflace překvapila nižšími hodnotami, když osobně jsem očekával o něco vyšší růst cen, a to jak meziměsíčně, tak i meziročně. Nižší inflace svědčí o tom, že si firmy pravděpodobně snížily marže. Inflace kolem v blízkosti hladiny 2 % by měla přetrvávat i v nadcházejících měsících. Rizikem pro vyšší inflaci jsou ceny potravin skrz růst cen u zemědělských komodit.

Miroslav Novák
Analytik 
AKCENTA a.s. 


Index spotřebitelských cen se v lednu zvýšil o 1,3 procenta. Přispěly k tomu zejména změna obou sazeb DPH, zvýšení regulovaných cen, zdražení potravin a sezónně vyšší ceny rekreace.

Na začátku letošního roku byly posunuty obě sazby DPH výše a tato změna přispěla ke zvýšení indexu spotřebitelských cen o 0,8 procenta. Loňský vliv posunu snížení sazby DPH z 10 na 14 procent byl ovšem silnější, tehdy zvýšil inflaci o 1,1 procentního bodu.

Jako každý rok i tentokrát v lednu poskočily vzhůru ceny bydlení a služeb s ním souvisejících. Cena elektřiny se zvýšila o 3,3 procenta. Přestože ceny elektřiny na burzách klesají, domácností musí platit více kvůli příspěvku na OZE. Plny pro domácnosti zdražil o 2,0 procenta, teplo a teplá voda o 3,6 procenta, vodné o 6,6 procenta a stočné o 6,9 procenta. Po skočení regulace se nájemné v nájemních bytech zvýšilo již jen o 0,9 procenta.

V lednu obvykle zdražují i potraviny. N vině je především sezónní růst cen ovoce a zeleniny. K nim se navíc přidaly vyšší ceny mléka a mléčných výrobků, vajec a pečiva.

Sezónnost se projevila v cenách rekreace, které v průběhu lyžařské sezóny vzrostly o 1,2 procenta. Naopak povánoční výprodeje srazily ceny oblečení a obuvi o 3,8 procenta.

Celková inflace se poprvé po 16 měsících snížila pod dvě procenta, která jsou cílovou hodnotou pro ČNB. Měnově-politická inflace je pod jedním procentem. Jádrová inflace dokonce záporná (již déle než tři a půl roku!) a deflace se navíc opět prohlubuje.

V letošním roce by se měla inflace pohybovat v intervalu 1-2 procenta a jádrová inflace nejspíše zůstane pod nulou. Tento výhled doplněný o prognózu pokračování recese, vede k potřebě dalšího uvolnění měnové politiky. Pokud by mohla ČNB dále snížit úrokové sazby, měla by její klíčová repo sazba klesnout na minus 0,35 procenta, vyplývá z mého modelu reakční funkce centrální banky, nebo k uvolnění měnových podmínek použít intervence na devizovém trhu.

David Marek, Patria Finance

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688