BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  07.02.2013 13:20:00

Monetární politika v Anglii zůstává beze změny

Centrální banka Velké Británie (BoE) na dnešním zasedání nezměnila nic na své politice. Zachovala nízkou úrokovou sazbu na 0,5 procentech a výdaje na nákup aktiv na hodnotě 375 miliard liber. Tento krok byl predikován většinou ekonomů. BoE očekává mírný a stálý růst domácí ekonomiky. Globální trh se podle BoE zlepšuje a britská ekonomika by z toho měla těžit. Inflace zůstává nad cílovou hranicí 2 procent (2,7 procenta).

Mark Carney nastávající guvernér centrální banky Velké Británie prohlásil, že se nechystá nějak radikálně měnit monetární politiku. Nicméně dodal, že se nebojí použít větší ekonomický stimul v době, kdy to bude potřeba. Podle jeho názoru flexibilní politika zaměřená na inflaci, je tou nejlepší monetární cestou, což se osvědčilo například v Kanadě a Anglii.

Carney je v současnosti guvernérem právě centrální banky Kanady (BoC) a jako první cizinec v historii usedne do křesla šéfa BoE. V roce 2008 začal řídit BoC a stal se známým díky úspěšnému ubránění kanadské ekonomiky před globální krizí. Nyní bude čelit větší výzvě. Má totiž za úkol vytáhnout britskou ekonomiku ze stagnace a nastartovat její růst. Carney také jako první z významných světových guvernérů snížil úrokové sazby v Kanadě téměř k nule. Rychle tak reagoval na zhoršující se ekonomickou krizi a dokonce i předběhl americkou centrální banku.

Britská průmyslová výroba vzrostla v prosinci více, než se očekávalo. Zakončila tak pozitivně nejhorší kvartál od roku 2009. To dává naději britské ekonomice, že se vyhne upadnutí do recese (2 kontrakční kvartály jdoucí po sobě). Průmysl vzrostl o 1,1 procenta a významně si polepšil oproti revidovanému výsledku z listopadu 0,2 procenta. Výrobní produkce také vzrostla o 1,6 procenta v prosinci. Po listopadovém propadu o 0,3 procenta je to skvělý výsledek.

Britská libra zatím nereaguje na pozitivní zprávy o průmyslové a výrobní produkci. Výhledově zůstává v medvědím trendu. Nejbližší rezistencí zůstává Fibonacciho hladina 50 a cena 1,5770. Naopak prodávající stojí před Fibonacciho hladinou 61,8 a cenou 1,5687.

 


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688