TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.02.2013 10:11:48

Bývalý poslanec vydělal na solárních panelech miliardy! Teď má raději nové jméno

Mramorové sloupy, kamerový systém, zahradní jezírko, fasáda ozdobená sochou ženy a na stěně kříž. Spojení luxusu s vírou. Honosná vila bývalého poslance Tomáš Květáka, doktora teologie.

Na stavbách fotovoltaických elektráren vydělal, už jako Bergman (právě takto se nyní jmenuje bývalý poslanec Květák). Desítky milionů. Slunce mu vydělalo peníze a možná i proto bydlí v ulici Na slunci. Do solárního byznysu se vrhl zčistajasna.

"Že to bude takto významný byznys, to věděli jen zasvěcenci," prozradil novinář Petr Skočdopole. "Já jsem začal dělat tento byznys v malém. Začal jsem stavět fotovoltaické elektrárny o deset let později. Vůbec nevím, že bych mohl mít nějaké vlivné kontakty," odmítá Tomáš Květák, dnes už Bergman.

Ještě jako Tomáš Květák byl spojovaný s kauzou vytunelované Spolchemie. Nikdo mu nic neprokázal. S novým jménem tak vlastně vyčistil i svou minulost. "S tím jménem jsem si docela užil v dětství a mládí. Proto jsem si řekl, že si zvolím nové jméno," uvedl Bergman.

Jisté je, že od roku 2008 během dvou let se Bergman dostal díky fotovolatickcým elektrárnám na obrat přes dvě miliardy korun.

Dalším solárním baronem je i přítel herečky Aňi Geislerové - Martin Schenar. Bohatý už byl, když začal podnikat s fotovoltaikou, kvůli ní mu ale na konto přitekla podle médií víc než miliarda. I u něj se spekuluje, že na fotovolatice zbohatl díky dobrým informaccím od politiků. Chtěli jsme vědět, proč opustil vydávání módních časopisů a vrhl se na elektřinu. Jeho vyjádření se nám ale nepovedlo získat, doma jsme ho nezastihli.
 

"Podstata solárního boomu je v tom, že někdo dopředu věděl, jak se připravujou podmínky a podle toho se zařídil a když to podle těch podmínek začalo fungovat, tak na tom už teď jenom vydělává," vysvětluje Skočdopole.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688