Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  05.02.2013 11:21:14

Facebook: Jsou jeho akcie nadhodnocené?

Facebook (NASDAQ:FB) zveřejnil minulý týden své výsledky za čtvrtý kvartál 2012. Zisk poklesl o 79 %, především kvůli vyšším investicím. Tržby vzrostly o 40 %. Jak to vypadá s Facebookem v budoucnosti? Jak se současné ocenění vztahuje k budoucím možnostem firmy?

Poměr výnosnosti investice klesá - může se vrátit?

Náš nový valuační rámec je zaměřen na návratnost hotovosti (cash return). Liší se tak od klasického přístupu založenému na poměru cena/zisk na akcii (P/E) a lépe reflektuje budoucí tržby a cenu.

Následující graf ukazuje návratnost hotovosti k hrubému investovanému kapitálu (CROGC) od roku 2010 a zahrnuje i průměrný náklad kapitálu (WACC). Graf ukazuje také, že poměr výnosnosti investice (profitability spread) se držel kolem hodnoty 3 před vstupem firmy na burzu. To znamená, že návratnost investice byla třikrát větší než její náklady.  To je dobré pro akcionáře, protože se tak hodnota jejich investice zvyšuje. V roce 2012 však došlo k razantnímu poklesu v rentabilitě kapitálu, protože IPO vyneslo firmě spoustu peněz, a tak došlo ke zvýšení hrubého kapitálu firmy a tím pádem snížení ziskovosti. Na to reagoval i poměr výnosnosti investice a poklesl na úroveň 1,5. Pro firmu je klíčové, aby tento trend obrátila a vrátila se zpět na úroveň okolí 3. Pro srovnání Google (NASDAQ:GOOG) má tento ukazatel na úrovni okolo 2.

Valuace se zdá vysoká

Podle rámce návratnosti na akcii existuje mezi poměrem výnosnosti investice a valuačním spreadem přímý vztah (definovaný jako hodnota podniku k investovanému hrubému kapitálu).

Pokud budeme vycházet z ročních výsledků za 2012, pak je férová hodnota akcie 14,50 dolarů, tedy zhruba polovina dnešní ceny. K tomuto číslu se dostaneme, když vynásobíme poměr výnosnosti investice hrubým investovaným kapitálem (1,6 x 15093 = 24135), poté odečteme čistý dluh (24135 –(-7270) = 31405) a nakonec toto číslo podělíme počtem akcií v oběhu ( 31405/2166,43 = 14,50).

Nyní je spread stlačen dolů velkými investicemi, a proto nemá pro budoucnost příliš velkou vypovídající hodnotu. Pokud použijete poměr 3 dostanete hodnotu 24,30 dolarů, což je o 22 % méně než včerejší závěrečná cena v New Yorku. Spread ziskovosti 3 je ale o polovinu větší než u Googlu. Návrat na předchozí úrovně bude proto pro Facebook hodně těžký.

Celkově se ocenění zdá být předražené což potvrzují i reakce trhu na zveřejněné výsledky. Nenaplněné očekávání vedly k vlně prodejů akcií.

Pro akcionáře je klíčový poměrem výnosnosti investice a růst hrubého kapitálu

Pro pochopení ocenění a budoucí ceny akcie v tomto oceňovacím přístupu je důležité pochopit ještě jeden faktor – růst hrubého investovaného kapitálu. Je to celkem jednoduché. Pokud máme poměr výnosnosti investice například 2, jako má Google, můžeme ziskově investovat do našeho podniku, a vytvářet tak hodnotu pro naše akcionáře. To se přesně odehrálo u Googlu. Google udržoval poměr výnosnosti investice kolem 2 od roku 2005, ale hrubý investovaný kapitál rostl o 35 %. To mělo za následek téměř zdvojnásobení hodnoty akcie i přesto, že podle údajů z roku 2005 byla silně přeceněná. Jaké z toho plyne ponaučení?
Lekcí je, že díky kouzlu skládání v průběhu času a stabilnímu poměru výnosnosti investice spolu s rostoucím investovaným kapitálem může cena akcie v budoucnosti růst. Takže jestli Facebook vrátí svůj poměr výnosnosti investice zpět kolem 2 a navýší investovaný kapitál o 20 až 25 % ročně, pak při současné ceně může v dalších pěti letech výkonnostně překonat trh.

Důležité pro Facebook bude další rozvoj mobilních služeb, které nyní tvoří 23 % příjmů z reklamy. Během konferenčního hovoru Mark Zuckenberg prohlásil, že firma zvýší tržby na jednoho uživatele díky novým nástrojům pro zadavatele reklamy. To bude důležité, protože nárůst nových uživatelů se zpomalil. Navíc ohlasy zadavatelů reklamy na beta verzi Facebook Search byly silně pozitivní, takže firma rozhodně má zajímavé možnosti.

I přes tyto dlouhodobé vyhlídky se cena může před konsolidací podívat až na 25 dolarů. Na této úrovni by dlouhodobí investoři, kteří hledají expozici vůči budoucímu vývoji, měli zvážit nákup.

Peter Garnry, Akciový stratég SAXO Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.09.2020Americké akcie jsou nadhodnocené o 50 % Research (Conseq)
21.10.2015Analytik: Americká měna je nadhodnocená, preferuji libru Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688