TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  31.01.2013 17:30:35

Nekalé půjčky a lichvářské praktiky mají novou překážku, prošel zákon, který chrání zadlužené lidi

Počet exekucí v České republice pořád roste a těžko najít rodinu, která by neměla aspoň jednu půjčku. Toho využívají nejrůznější pofiderní společnosti bez bankovní licence: nezjišťují, jestli má člověk půjčené peníze z čeho splácet, naopak počítají s tím, že to nedokáže, a ony mu pak seberou i střechu nad hlavou.

Případ z praxe ve čtvrtek zmínila senátorka Marta Bajerová (KSČM). "V mém obvodu jsou nesplacené úroky a exekuce velmi vážným problémem. Můj úřad teď řeší případ muže ze Znojemska. V databázi dlužníků si ho našla nebankovní společnost, nabídla mu, že mu sjedná další hypotéku a dá překlenovací úvěr jištěný domem. Jistě víte, jak to dopadlo. Pán o dům přišel, v dražbě ho koupil majitel té nebankovní firmy a obratem prodal. Policie to odložila, že takových podání má více, ale nikdy neshledala trestný čin. A ta firma takto zničila mnoho lidí," popsala typický příběh.

Zlepšení a větší ochranu spotřebitelů má zajistit nový zákon, který teď míří na Hrad pro prezidentský podpis. Nebankovní společnosti budou povinné zjistit, zda je žadatel o úvěr schopný ho splácet. Pokud tak neučiní, bude smlouva neplatná.

Stanovuje se také rozumná výše jistiny: to znamená, že kvůli půjčeným pěti tisícům vám nemůže věřitel sebrat domov. „Nebude se stávat, že jste si vzal úvěr na dvacet tisíc, přijdete o rodinný dům, výše jistiny musí odpovídat výši úvěru,“ vysvětlil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Odzvonilo také telefonním číslům začínajícím na devítku. Jedná se o placené linky, kam lidé volají, aby si úvěr domluvili. Operátoři s nimi většinou důkladně diskutují, všemožně je přepojují a spotřebitel nakonec zjistí, že ho hovor stál stovky i tisíce korun. „Nemůže se dít, že protelefonujete víc, než jste si chtěli půjčit,“ dodal Kalousek.

Zprostředkovatelé půjček budou muset mít s žadatelem písemnou smlouvu, kde musí jasně zaznít, za jakých podmínek lze od kontraktu ustoupit a jaká má být odměna pro zprostředkovatele. Ten bude muset také písemně doložit, že práci skutečně odvedl. „Lidé v zoufalejší situaci shání peníze na všech stranách a pak přijde šest zprostředkovatelů a chtějí odměnu,“ ozřejmil Kalousek důvody úpravy. Když se nebudou novodobí lichváři zákonem řídit, koledují si o pokuty. A pěkně vysoké, sankce mohou dosáhnout až dvaceti milionů korun.

Ministr financí dodal, že cílem novely je zamezení neférovým praktikám, ale stát v tomto případě nemůže udělat za spotřebitele všechno. "Nic neochrání člověka před vlastní nezodpovědností, základem je zodpovědnost a minimální finanční gramotnost. Musím umět posoudit, zda se sjednáním úvěru nedostanu do závažné sociální situace, co znamená tříprocentní úročení," ozřejmil Kalousek. Resort za tím účelem pořádá vzdělávací aktivity.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

06.02. 09:52  Odpovědnost ne finanční negramotnost (delegát XVII. sjezdu KSČ)
05.02. 18:11  Příliš pozdě (Vlastimil Vondra)






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688