TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  31.01.2013 11:37:02

Premiér Nečas vzkázal Kalouskovi, že se nenechá vydírat

I když Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09, v prezidentských volbách skončil na druhém místě, masivní kampaň a podpora vynesla užitečné plody jeho straně. Podle průzkumu CVVM stouply preference TOP 09 na dvojnásobek, dosahují šestnácti procent. Naopak obliba ODS dlouhodobě klesá, jak naposled ukázala právě prezidentská volba: občanskodemokratický kandidát Přemysl Sobotka obsadil potupnou předposlední pozici, předstihnout svedl jenom Janu Bobošíkovou.

V politických kuloárech posiluje názor, že TOP 09 si brousí zuby na post nejsilnější pravicové strany, což dosud byla ODS. Například podle občanskodemokratického poslance Borise Šťastného je cílem Miroslava Kalouska dobýt a pokořit ODS.

"TOP 09 přiměla ODS k ústupkům, které kopírují její program a jsou na úrovni levice. Typický příklad je zvýšení sazeb DPH nebo rušení výhod pro podnikatele. Prosadí si to TOP 09, ale zodpovědnost nese ODS," uvedl Šťastný pro TN.cz a dodal, že Kalouskovi jde o rozbití vlády. Ostatně ministr financí se už nechal slyšet, že když nebude Schwarzenberg prezidentem, může být dobrým premiérem.

Podle Šťastného Kalousek velmi dobře věděl, že podmínka přijetí fiskálního paktu je pro ODS nepřijatelná, a jedná se tak pouze o záminku, jak ukončit koalici nebo rovnou vyvolat předčasné volby. U fiskálního paktu jde o to, že na státní hospodaření dohlíží Evropská unie: pokud se země zadluží víc, než slíbila, hrozí jí pokuta. Na český rozpočet by dohlíželi úředníci z Bruselu. Kalousek Nečasovi vzkázal, že bez této podmínky žádná staronová koaliční smlouva nebude.

Ve čtvrtek zasedlo grémium ODS a rozhodlo se, že se nenechá vydírat. "ODS odmítá ultimáta. Náš názor je již více než rok konzistentní. Přistoupení k fiskálnímu paktu přichází v úvahu jedině poté, co bude schválena finanční ústava a ústavní zákon o referendu o přijetí eura," stojí v prohlášení stranického vedení. Očištěno od velkých slov, premiér Nečas říká na požadavek NE.

Vláda přitom chtěla v druhé půlce funkčního období ukázat lidem přívětivou tvář, už nezvyšovat žádné daně a utahovat vlastní opasky, plat si ostatně zákonodárci vylepšili už loni. Teď není jisté, jestli vláda vůbec bude. Podle ČSSD i podezřívavců z ODS bude TOP 09 chtít využít Schwarzenbergovy popularity a je možné, že se přidá k opozici a předčasné volby vyvolá. Jasno by mělo být v řádu několika dní, koalice slibovala podepsat smlouvu o spolupráci do konce ledna, stihnout by to měla ideálně před schůzí sněmovny. Ta začíná v úterý.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688