Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  30.01.2013 14:45:09

Realitní trh v ČR vloni poklesl o 8%

Realitní trh pokračuje ve složitém období. Podle nezávislé studie společnosti MindBridge Consulting se celý realitní trh za loňský rok propadl o 8 procent. Studie sleduje velikost realitního trhu na základě marží z uskutečněných obchodů. Největší dopad měl rok 2012 na takzvané samoprodejce, kteří realizují obchodnemovitostmi bez využití služeb realitních kanceláří. Objem takto prodaných nemovitostí se snížil o 14%, zatímco trh realizovaný prostřednictvím realitních kanceláří se snížil pouze o 2,3%. To znamená, že v loňském roce lidé více věřili zavedeným realitním kancelářím. Současně bylo složitější prodávat na nelehkém trhu nemovitost bez pomoci profesionála, proto ubývalo majitelů, kteří nemovitost prodávali sami. Podobný dopad se projevil i u menších realitních kanceláří, které trh postupně opouští.

Z této situace profituje i přední česká realitní síť RE/MAX. Té se podařilo navýšit obrat a potvrdit roli jednoho z leaderů domácího trhu. „Náš tržní podíl se za loňský rok zvýšil na 16%. Za uplynulý rok jsme zprostředkovali prodej nemovitostí v hodnotě více než 10 miliard korun a navýšili meziroční hrubý provizní obrat o 5 procent,“ říká David Krajný, prezident společnosti RE/MAX. Firma vykazuje nepřetržitý růst už sedmý rok po sobě. Tato čísla potvrzuje i nezávislá studie realitního trhu PHD, podle které je RE/MAX nejoblíbenější realitní kanceláří v Čechách.

Rostoucí Slovensko

Podobný vývoj probíhá i na Slovensku. Zatímco celkový trh s nemovitostmi klesl na Slovensku podle katastru nemovitostí o 9 procent, RE/MAX prodal nemovitosti v hodnotě 92 milionů EUR, což znamená sedmiprocentní růst oproti předchozímu roku. „Slovenský trh je v mnohem složitější situaci než v České Republice a vyžaduje specifický přístup. To ostatně potvrzuje i strategické rozhodnutí konkurenční M&M reality slovenský realitní trh opustit a soustředit se zde na jiné aktivity,“ dodává David Krajný.

Exkluzivní smlouvy

Velkou novinkou u společnosti RE/MAX pro následující rok je změna v obchodní strategii. „Od ledna letošního roku pracujeme pro klienty pouze v rámci exkluzivního zastoupení,“ vysvětluje Hanuš Němeček, výkonný ředitel RE/MAX. Hlavním důvodem je podle jeho slov snaha poskytovat naprosto nejkvalitnější servis na trhu. „Poskytnout klientům určitý servis znamená investovat mnohem větší čas i finanční prostředky do prodeje nemovitosti daného klienta. To můžeme jen v případě, kdy s nemovitostí pracujeme výhradně,“ vysvětluje Němeček. Exkluzivní smlouva se však uzavírá na dobu určitou a to zpravidla na 3 až 6 měsíců. „Pokud se ale některý z klientů z jakéhokoliv důvodu obává podepsat výhradní smlouvu o spolupráci, vždy se může domluvit s makléřem na zkrácené platnosti výhradní smlouvy,  například po dobu jednoho až dvou měsíců, kdy si klient ověří, že mu tato spolupráce nepřináší žádná rizika, ale naopak kvalitní službu,“ zakončuje Němeček.


Tomáš Hejda
Margetroid.cz

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688