Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  30.01.2013 13:43:58

Finanční ředitelé jsou pořád ve střehu

Společný výzkum Asociace certifikovaných účetních (ACCA) a kanadského Institut of Management Accountants (IMA) potvrdil, že snižování nákladů je pro 50 % finančních ředitelů prvořadým cílem v roce 2013. Spolu se snižováním nákladů budou finanční prognózy druhou a kontrolní procesy třetí nejdůležitější činností finančních ředitelů – pro více než 40 % z nich. Státním regulacím a daňové oblasti přičítá důležitost jen 20% finančních ředitelů. Ve finančních odděleních se tak i v roce 2013 projeví pokračující nejistota v ekonomice.
 
Průzkumu se zúčastnilo 361 finančních lídrů, včetně finančních ředitelů, finančních viceprezidentů pro finance a finančních manažerů. Čtrnáct procent tázaných jsou z firem s obratem vyšším než 1 miliardu dolarů ročně.
 

Překážky efektivity řízení financí

Respondenti se rovněž vyjadřovali k hlavním překážkám efektivity v řízení firemních financí. Největší překážka jsou a budou přehnané požadavky na finanční ředitele. Týká se to zejména vytyčování priorit při řešení finančních problémů. Finanční ředitelé vidí tyto požadavky jako klíčové, nicméně jejich vykonávání dlouhodobě a v plné míře jako nereálné.
 
Příčinu nízké efektivity ve financích firmy dále 40 % finančních ředitelů spojuje s nedostatečnou IT infrastrukturou. Třetí nejvýraznější bariéra v efektivnosti je potřeba plnit rostoucí požadavky po informacích od managementu jak prostřednictvím tradičního analyzování tak i s použitím prediktivní analytiky. Tu považuje za spolurozhodující 35 % finančních ředitelů.
 
Nejdůležitější dovednosti a současné postavení finančního ředitele
Finanční plánování a analýza je podle průzkumu ACCA a IMA nejdůležitější dovedností kterou by mněl finanční ředitel splňovat. 55 % finančních ředitelů jí hodnotí jako důležitou. Komunikační dovednosti a schopnost ovlivňovat firmu z hlediska reputace je považována za druhou nejdůležitější dovednost a to pro 53 % finančních manažerů.
 
V současnosti se mění i role finančního ředitele ve firmě, kde nese větší rozhodovací odpovědnost vzhledem k určování priorit vůči vnějšímu prostředí firmy. S tím souvisí i celková znalost obchodní činnosti dané firmy spojená s obchodními riziky, kterou si finanční ředitelé uvědomují a považují ji za svou třetí nejdůležitější dovednost z téměř 40 %.
 

Čím finanční manažeři tráví čas

Průzkum ACCA a IMA jednoznačně ukazuje, že nejen vztahy s auditory a bankéři, ale i se zákazníky a dodavateli hrají významnou roli pro efektivní plnění finančních cílů. Vzájemné propojení s výše zmíněnými, ale i s investory, daňovými orgány, regulátory, státem, analytiky, s medií a dalšími, zůstává i nadále významné. To potvrzuje rostoucí zájem firem efektivně se podílet na celém dodavatelském řetězci, který zahrnuje všechny tyto partnery. Média a společenská odpovědnost firem ukončují seznam nejdůležitějších partnerů firem podle finančních ředitelů.
 

Mezi klíčovými aktivitami finančních ředitelů hrají prim obchodní analýzy a finanční plánování. Ty jsou směrodatné pro jejich každodenní práci a rozhodování. Na jejich celkovém pracovním čase se podílí 30 procenty. Samotné finanční operace jsou druhou klíčovou oblastí, které finanční ředitelé věnují celých 22 % svého času. S nimi slaďuje i kontrolu nákladů, odhaduje další vývoj a řídí tok pracovního kapitálu. Zbylý čas finanční ředitelé využívají téměř vyrovnaně pro oblasti řízení rizik, formální výkazy, vývojové strategii a nejméně svého času (10 %) stráví obchodním financováním.

 

Vítězslav Horák

PR poradce, Weber Shandwick

 

Kateřina Benešová
Ředitelka ACCA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688