TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  29.01.2013 19:10:08

Nejlevnější auta na zimu: Vyberte si podle ceny!

Zima klade extrémní nároky nejen na pozornost řidiče, ale i na jeho vůz. Pokud v zimních měsících hodně jezdíte, určitě se vám hodí i auto, které dobře zvládá veškeré nástrahy zimního počasí, ať už je to sníh, námraza nebo obligátní břečka.
 

O tom, jaký vůz je do zimy nejlepší, se mohou řidiči hádat celé hodiny a k výsledku se stejně nedostanou. Někomu vyhovuje dravější styl, který mohou dopřát ve sportovních sedanech s pohonem 4x4 typu Subaru Impreza, Audi RS3 a podobně, jiný nedá dopustit na klidnou jistotu typu BMW X drive.
 

„V extrémních podmínkách zimních silnic určitě každý ocení některý z protismykových systémů. Ten určitě neměl chybět. Ve vyšším sněhu se hodí pohon všech čtyř kol a vyšší podvozek. V tomto výběru je spousta vozů všech cenových kategorií, takže si vybere opravdu každý,“ říká Tomáš Svoboda z Auto ESA
 

Protismykový systém
 

Česká zima rozhodně nepřeje kabrioletům a není ani pro vytuněné polospeciály se spojlery pár centimetrů nad silnicí. Na druhou stanu na zdejších silnicích nejsou potřeba ani nijak extrémně nadupaná SUV s tažným zařízením, vyhřívanými sedadly, a pokud neuvíznete v koloně na D1, obejdete se i bez nezávislého přitápění.

Na normální zimní ježdění si v klidu vystačíme s dobře vyváženým vozem s pohonem všech čtyř kol a průměrnou výškou podvozku. Jistotou je některý z protismykových či stabilizačních systémů a je celkem jedno jestli se bude označovat ABS, ASR, ESP nebo EBV (ESP – elektronický stabilizační systém, který zásahy do řízení pomáhá řidiči zvládat kritické situace, bude od roku 2014 u nových vozů povinný).

Vozy do 100 000

Už v této cenové hladině najdeme zástupce prakticky všech kategorií. Ceny vozů s pohonem všech čtyř kol a některým z protiskluzových systémů začínají na nějakých 40 tisících korunách. Počítejte ale s tím, že už toho budou mít hodně za sebou. Většinou jde o vozy z devadesátých let. Ale najdete mezi nimi i opravdovou klasiku, jako například již zmiňované Subaru Impreza. Nechybí ani Audi v provedení Quatro, starší Passaty, Octavie nebo Freelandery.

„V této kategorii jsou opravdu většinou starší vozy, které toho mají hodně najeto. U každého je proto nutná důkladná prohlídka. Doporučoval bych je kupovat v kvalitních autobazarech, které spoustu práce provedou za vás,“ radí Tomáš Svoboda.
 

Do 150 000

V kategorii vozů s pohonem všech čtyř kol a nejméně systémem ABS do 150 tisíc korun už jsou auta s rokem výroby 2000 a mladší. Najdete tu hodně poměrně slušných Octavií, Audin, Passatů - to jsou ale osobáky, u kterých se v extremním okamžiku prokluzu připojuje automaticky druhá hnaná náprava a je z nich čtyřkolka.

 

Opravdu hodně vozů je kategorie SUV, kde přiřadíme druhou nápravu mechanicky a na pohon 4x4 jedeme trvale. Za zmínku stojí například Hyundai Santa Fe. I tyhle vozy mají najeto mnohdy i hodně přes 200 tisíc kilometrů, takže platí totéž co u předchozí kategorie. Poněkud už nám vymizely klasické Off-Roady, které jsou robustní a nezaváhají prakticky nikde. Např. Nissan Patrol, Toyota Land Cruiser, Mitsubishi Pajero apod.

 

Základem je vždy důkladná prohlídka, a pokud budete vůz kupovat jinde než v kvalitním autobazaru, vezměte si s sebou automechanika.
 

Vozy do 200 000
 

V cenové hladině nejlevnějších vozů na zimu do 200 tisíc korun už v nabídce najdeme vozy s rokem výroby 2007. Výbava vozů v této kategorii už bývá na lepší úrovni a totéž platí i o technickém stavu. I tady je ale na místě zvýšená opatrnost a výběr kvalitního autobazaru, protože nájezd se může vyšplhat i dost nad 200 000 kilometrů.
 

Na výběr jsou poměrně slušné Octavie, Passaty, ale s pohonem čtyř kol se přidávají i nové značky jako BMW, Seat či Alfa Romeo.
 

Kdo by chtěl některý z novějších vozů v této kategorii, bude si muset ještě trochu připlatit. Ceny ojetých sněžných speciálů od Škodovky – Škoda Yeti začínají na nějakých 300 000 , a pokud máte zálusk třeba na takovou libůstku jakou je Mini Countryman 4x4, počítejte rovnou s půl milionem.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688