Ing. Mojmír Boček (STOX.CZ)
Okénko investora  |  28.01.2013 18:00:43

Proč „hříchy“ Applu nebudou vykoupeny?

Čtvrteční dvanáctiprocentní ztráta technologického gigantu Apple a její důvody, spolu s rozborem jeho ohlášených výsledků byly hlavním tématem světových finančních webů, deníků a magazínů po celý zbytek týdne. A nejen těch finančních. Články týkající se společnosti s nakousnutým jablkem ve znaku se minulý týden objevily údajně v téměř polovině všech evropských celostátních periodik. Více než majitele iPhonů ovšem propad zajímal samotné individuální akcionáře a tisíce investičních fondů (o jejich ztrátách jsme informovali zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky).

Příčiny čtvrtečního propadu již není třeba rozebírat, výsledky hospodaření společnosti byly analyzovány v tisících internetových i novinových článcích. Rád bych ovšem upozornil na zajímavou historickou analýzu propadů akcií a následnou reakci trhů v řádech dnů a týdnů. Tento pohled by mohl být jedním z dalších “medvědích“ názorů na predikci vývoje ceny tohoto titulu. Z důvodu globálního významu společnosti, stávající se v posledních letech téměř náboženstvím (zejména pro některé asijské země, kde se prodá několi stovek tisíc iPhonů ročně i přes „drobný“ fakt nulové podpory tamních mobilních sítí) budou články o Apple, reagující na každé jeho klopýtnutí, těmi nejčtenějšími napříč celou odbornou i laickou veřejností.

Propad cen akcií nebyl z hlediska procentního vyjádření nejhorší v historii. Nejhorší ztrátu zaznamenaly v 29. září 2000, kdy za jeden obchodní den odepsaly přes 51 % svého zavíracího kurzu z předchozího dne. Následující den ztratily dalších 6 % své hodnoty. Podobně se titul zachoval i po svém druhém nejvyšším procentuálním propadu (-23 %) v červenci roku 1993, kdy pokles eskaloval dalšími sedmi procenty.

Pro investory, kteří za zlatou éru Applu počítají období po zveřejnění prvního multimediálního telefonu iPhone bylo v relativním vyjádření nejhorším dnem opět 29. září (tentokrát v roce 2008), kdy cenné papíry klesly za jeden obchodní den o 19 %. Tento propad byl ovšem v nejbližších dnech poprvé alespoň částečně vykoupen a titul svoji ztrátu kompenzoval osmiprocentním růstem. Tento fakt byl ovšem ovlivněn zejména schválením prvního odkupu amerických toxických hypoték tamním Kongresem, který  tak potěšil téměř všechny tituly indexových košů v USA.

Čtvrtý a pátý největší procentuální propad, který proběhl v letech 1997 a 2001 byl již následován „tradičním“ pokračováním v následujících dnech. Apple trpí prudkými oslabeními poměrně často. Za posledních 15 let akcie zaznamenaly dalších zhruba 20 ztrát převyšujících 8 % ceny akcie. U většiny z nich pokles pokračoval i v další den. Největší „návrat“ naopak akcie zaznamenala 31. srpna 1998, kdy byl osmiprocentní propad okamžitě vykoupen devítiprocentním růstem.

Z pohledu absolutní výše ztrát se vedle rekordního čtvrtečního odepsání 63 USD zařadil 5. prosinec loňského roku, akcie tehdy klesly o 37 USD v rámci 24 hodin. Třetí místo drží 25. červenec 2012, kdy akce oslabily o 26 USD a bramborovou medaili si odnesl 16. duben téhož roku, se ztrátou 25 USD. Překvapivým údajem nebude, že kromě dubnového propadu nebyl v následujících dnech pokles vykoupen.

Z komparace s historickými daty lze vyvodit, že návrat akcií společnosti Apple do cenových úrovní před výraznými propady není příliš pravděpodobný. Hříchy Applu v podobě slábnoucí dynamiky růstu, snížená doporučení a cílové ceny spolu s propady objednávek v Asii tak zřejmě vykoupeny nebudou…

Ing. Mojmír Boček

Na ekonomické fakultě vystudoval bakalářský a magisterský studijní program. Jeho hlavním oborem byly finance a kapitálové trhy, zejména finanční deriváty. Aktuálně studuje doktorský studijní program Ekonomika a management se zaměřením na Makroekonomii.
Kariéru ve financích zahájil jako finanční analytik v mezinárodní výrobní firmě, se zaměřením na finanční analýzu dle fundamentu EVA a na zajištění kurzových rizik. Nyní pracuje jako analytik pro evropské akciové trhy a je manažerem služby STOX.CZ.

logo STOX.CZ
STOX.CZ je obchodní portál určený pro individuální online investory. Svým klientům poskytuje spolehlivou platformu pro online obchodování na více než 80 akciových trzích v 18 zemích světa a zprostředkovává vedení vysoce pojištěného multiměnového účtu s možností vkladu v českých korunách. Nabízí bezkonkurenční poplatky a technickou podporu v obchodní dny od 9:00 do 22:00. Více na www.stox.cz.



Přečtěte si také:

06.03.2017Dolar není schopen dál posílit, proč? Ekonomický deník (Ekonomický deník)
01.06.2015Proč nebude Budweiser nadávat na organizaci FIFA? STOX.CZ (Grant Capital)
11.12.2014Proč letos nebude akciový Santa štědrý? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688