Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  28.01.2013 13:49:21

Libra dramaticky propadne do roku 2015


“Akcieatrhy.cz“Možná již jen několik týdnů nás dělí od doby, kdy začne pád hodnoty britské libry...

Úplně na vrcholu pyramidy bankovních institucí sedí Banka pro mezinárodní platby (Bank for International Settlements), která funguje jako centrální banka pro národní centrální banky.
Německo tedy může načerpat z Bank of England měnu a uložit ji na svůj účet u BIS. Vypíše prostě šek vydaný centrální bankou svého dovozce a převede ho na svůj účet u BIS. Obvykle říkáme, že Německo uložilo své „zahraniční měnové rezervy u BIS.

BIS možná dělá spoustu věcí, kterým nerozumíme, ale měli bychom pochopit, co znamená pojem „zvláštní právo čerpání“ Special Drawing Right (SDR). Je to takový „kompost“, namíchaný z pomalu hnijících zahraničních měn, který má zhruba stejnou hodnotu, jako nyní libra. Pokud byste si ho chtěli vyrobit na zahradě, budete potřebovat recept ve složení 0,66 % USD, 0,42 % eura, 0,12 % japonského jenu a 0,11 % britské libry. Takto namíchaný balíček měn je pak akceptován vývozci, pokud si chtějí vyměnit nashromážděné všechny ostatní zahraniční měny.

Toto „zvláštní právo čerpání“ (SDR) umožňuje státům akceptovat větší množství, řekněme třeba rupií. Státy vyvážející do Indie, jako třeba Thajsko určitě nechtějí držet inflací znehodnocované indické rupie. Místo toho je mohou pomocí SDR vyměnit za mix důvěryhodněji vypadajících solidních měn. Rupie však v BIS nezůstanou, banka se jich zbavuje, takže hodnota rupií zůstává nízko, což v principu pomáhá indickému vývozu.

Pečlivá analýza ukazuje, že složení SDR umožňuje státům jako USA, či Velká Británie lenivět a ostatní nad tím přimhuřují oči. Američtí, nebo britští dělníci nemají zájem vyrábět levněji, než dělníci v thajských továrnách, takže tuto zápornou bilanci si Thajsko zaparkuje pomocí SDR a tím se zajistí proti poklesu hodnoty. Thajci se domnívají, že si tím vytváří solidní základy pro své zahraniční měnové rezervy.

Británie může financovat svůj schodek obchodní bilance, jen dokud budou všichni nakupovat britské libry. Buď přímo, nebo prostřednictvím SDR. To může trvat velmi, velmi dlouhou dobu. Hodně stojících už pokřikuje na Brity, aby zvedli svůj kolektivní zadek zabořený do SDR, které slouží zbytku světa jako úložiště k zachování hodnoty.

Libra je dlouhodobě nejvíce přeceněnou měnou. Její podíl v SDR dosahuje 11 %, ale tvoří jen 3 % světové ekonomiky. To je pro Brity obrovská výsada. Pokud se vám chce vytvořit inzerát na tento finanční zahradní kompost, využijte slogan: „Navíc extra velká britská libra!“

Pochybuji o tom, že to dopadne dobře, ať už pro Brity, nebo řekněme pro Thajce.

Pokud budeme uvažovat veškerý globální obchod, tak by měla být podle definice jeho bilance vyvážená. Jenomže, když chceme americké obilí, japonské digitální fotoaparáty, evropské ledničky, ale vůbec nic Číny, tak chtějí čínské továrny někde uložit svoje zisky, aby neztrácely na hodnotě. Chtějí si pokles hodnoty kompenzovat na náš úkor. Nechtějí britské výrobky, chtějí úspory denominované v naší měně. Na druhou stranu je to však výhodné pro britské spotřebitele, neboť jim to zlevňuje importované zboží.

Čtěte dále:
Dolar a měny v roce 2013 podle MerkFunds
Měnové ETF

Velká Británie se ocitla v situaci, že její měna je klíčovou složkou SDR. Nicméně z pohledu uživatele SDR je libra pro tento účel naprosto nevhodná.

Když se zamyslíme nad tím, k čemu je SDR dobré a jak má fungovat, tak jeho hlavním účelem je stabilizovat světový obchod tím, že bude distribuovat měnu silných vývozců, jako rezervu pro všechny ostatní. Pokud je stát silně exportní, poptávka po jeho měně roste a jeho měna sílí, tím uchovává hodnotu těm, kdo ji vlastní.

V případě Japonska to přesně tak funguje. Japonsko je čistě exportní zemí a zahrnutí jenu do SDR způsobuje, že je držen uměle vysoko. To pak tlačí na snižování japonského obdivuhodného exportního výkonu. V případě Japonska tak SDR působí jako síla, která tlačí světový obchod směrem k rovnováze.

Libra byla zahrnuta do SDR před dlouhou dobou, kdy si to britská ekonomika ještě zasluhovala. Rozhodnutí o zahrnutí provádí komise, a protože se od té doby nevynořila nějaká krize, zůstává od té doby stav nezměněn. Tím, že je libra držena vysoko, stává se export stále těžší. To se projevuje ve stále větším obchodním deficitu. Britští spotřebitelé si díky silné libře užívají levných dovozů, ale zvyšuje se tím nerovnováha ve světovém obchodě. Držitelé SDR tak vlastní podíl v nadhodnocených britských librách, a na tom by zemím, jako je Thajsko, nebo Čína mělo záležet, protože podstatou SDR je uchování hodnoty plynoucí z mezinárodního obchodu.

Jak už to chodí, tak se složení SDR pravidelně obměňuje. Další jednání o složení bude v lednu 2015. Od posledního stanovení podílů SDR se Čína stala největším světovým vývozcem a všechny exportní státy hledají jak bezpečně uložit svoji zisky. Proto je ukládají do SDR a také přímo nakupují britskou libru.

Britové by se na další vývoj měli dívat se znepokojením. Proč by členové Mezinárodního měnového fondu a členové rady BIS měli podpořit hlasováním nadhodnocený podíl libry v SDR? Proč by měl být pro Číňany SDR s tak velkým podílem libry atraktivní? Co kdyby vznikl tlak na sice opožděnou, ale podstatnou redukci britského podílu, nebo dokonce, co když bude libra zcela nahrazena čínským renminbi.

Amerika vyčítá Číně, že uměle drží kurz své měny nízko. Co když Čína bude chtít na oplátku za uvolnění kurzu nahradit libru v SDR svým renminbi. Když půjde do tuhého, dostane Velká Británie od Ameriky podporu? Nebo podporu jinde ve světě? Nedostane. Američané chtějí dražší renminbi, Číňané chtějí pro svoji měnu větší krajíc mezinárodního podílu. Evropané s balíkem hlasů a eurem, jako další hlavní složkou SDR, se určitě nebudou zlobit, když význam libry klesne a finanční nedochůdče se s brekem vrátí domů. Evropa začíná pomalu chápat, jak to ve finančním světě chodí.

Vypadá to, že by mohlo dojít k všeobecné shodě, že by SDR měl být složen měn silných vývozců, aby SDR mohlo sloužit, jako uchovatel zahraničních měnových rezerv a aby to pomáhalo světovému obchodu. Co se týká libry, ta může být v krátké době izolována, může se zmenšit její význam a nakonec může být zcela odstraněna z podílu v SDR. Takový vývoj by vedl k velikému přebytku liber z bývalého podílu SDR na mezinárodních měnových trzích, kde by si ji zájemci mohli nakoupit. Asi o ni nebude velký zájem.

Takže se všemi obvyklými výhradami plynoucími z tvorby předpovědí se dá konstatovat, že spotřebitelé ve Velké Británii by se měli připravovat na růst dovozních nákladů. Mohlo by to začít brzy a postupně zrychlovat, protože trhy se začnou připravovat na leden 2015. Jakmile začne Čína požadovat větší místo u mezinárodního finančního stolu, bude to znamenat nástup turbulencí pro britskou libru.

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688