Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  28.01.2013 07:51:00

Euro vůči dolaru na jedenáctiměsíčním maximu

Závěr minulého týdne byl pro společnou evropskou měnu velmi úspěšný. Zatímco po převážnou většinu týdne se na trhu s americkým dolarem kurz držel bez trendu v okolí 1,3300 USD/EUR, v průběhu páteční seance se kurz poprvé od loňského února rychle dostal přes 1,3400 USD/EUR a na počátku amerického obchodování se již nacházel nad 1,3460 USD/EUR. Díky tomuto úspěšnému tažení tak euro zakončilo minulý týden vůči dolaru se ziskem zhruba jednoho a čtvrt procenta.
 
Euru pomohl růst optimismu na globálních trzích v souvislosti s vyšším apetitem investorů k riziku. Za tím stála zejména páteční dopolední data německého Ifo indexu. Jedná se o další z indikátorů v řadě potvrzující pozitivní dopad snížení stresu na finančních trzích do očekávání, v tomto případě podnikatelů. Vlnu optimismu pak podpořila zpráva z evropského bankovního sektoru. Ten hodlá předčasně splatit původně tříleté půjčky ECB, a to v objemu 137,2 mld. EUR, což je mnohem více, než se čekalo. Jenom to dokumentuje lepšící se situaci v evropském bankovním sektoru.
 
Z fundamentálního pohledu bude zajímavý samotný vstup do nového týdne, neboť budou publikovány důležité americké indikátory v podobě prosincových objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, lednového Fed indexu aktivity z okolí Dallasu a další prosincové statistiky z trhu nemovitostí (Pending Home Sales). Naše očekávání jsou hodně optimistická, což by mohlo riziková aktiva dále podpořit. Otázkou je, co to udělá s dolarem. Může to totiž vyvolat spekulaci na dřívější ukončení programu kvantitativního uvolňování s pozitivním dopadem do dolaru (na úkor eura).
 
Jednání FOMC, které se uskuteční ve středu, by žádným zlomovým být nemělo. Dokonce není ani naplánovaná tisková konference. Trhy však mohou být ovlivňované předcházejícími ekonomickými indikátory, kde očekáváme pokračování velmi dobrých výsledků. Optimističtější než trh jsme u již zmiňovaných dnešních objednávek dlouhodobé spotřeby za prosinec, lednové spotřebitelské důvěry, která bude publikována zítra i dat z lednového trhu práce, která budou oznámena v pátek. Naopak pod konsensem je náš odhad HDP za Q412, který bude zveřejněn ve středu. Zatímco trh čeká anualizovaný růst ve výši 1,2 %, náš odhad se nachází pouze na 0,7 %, zejména kvůli nižší tvorbě zásob, nižším vládním výdajům a slabším čistým exportům. Nemělo by to tedy nijak ohrozit oživování americké ekonomiky a příznivé vyhlídky pro Q113. Z eurozóny se v tomto týdnu dočkáme předběžných čísel lednové inflace (ve čtvrtek), pátek pak přinese finální čísla PMI indexů aktivity v průmyslovém sektoru. Celkově by ekonomické indikátory tohoto týdne měly poptávku po rizikovějších aktivech podporovat.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.01.2018Euro na 3letém maximu vůči dolaru díky německé politice Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
21.05.2015Dolar si vůči euru včera polepšil na třítýdenní maximum Investiční bankovnictví (Komerční banka)
21.08.2014Dolar proti euru na jedenáctiměsíčním maximu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
12.06.2013Euro se vyšplhalo na téměř 4měsíční maximum vůči dolaru Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688