TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  28.01.2013 06:03:49

FINANČNÍ RÁDCE: Ve zdravotnictví leží vaše peníze! Vemte si je zpět!

Vyždímejte pojišťovny

Všichni lidé si neuvědomují, jaké výhody mohou čerpat od zdravotní pojišťovny. Obézní lidé mají nárok na operativní zmenšení žaludku. Dívky mezi 13. a 14 rokem mají zadarmo očkování proti rakovině děložního čípku. Senioři a chronicky nemocní lidé dostanou zdarma zase očkování proti chřipce. Dítěti, které je chronicky nemocné nebo alergické, proplatí pojišťovna léčebný pobyt u moře. Informujete se, jaké výhody nabízí právě vaše pojišťovna.


Vyrazte do lázní zadarmo

Zda si budete v lázních platit stravu, nebo budete mít vše "all inclusive", zaleží na to, jestli je vám schválena komplexní či příspěvková péče. V prvním případě pojišťovna hradí kromě léčení i stravování a ubytování. V druhém případě je jídlo a ubytování na vás, pojišťovna vám proplatí pouze léčbu. Takže se nebojte a zkuste si o léčbu zažádat.

Do nemocnice zadarmo

Pokud je váš zdravotní stav natolik vážný, že se nemůžete do nemocnice dopravovat běžným způsobem, nemocnice vám může cestu proplatit. Každou návštěvu nemocnice si musíte nechat potvrdit a formulář poté zaslat zdravotní pojišťovně. Za kilometr dostanete 5 korun, ale pozor – počítá se to pouze do nejbližší nemocnice, kde vás mohou adekvátně ošetřit.

Proplaťte si doplatky

Sice musíte doplácet za léky a platit regulační poplatky, ale zas tak zlé to není. Pokud utratíte více než pět tisíc za rok (lidé do 18 let a nad 65 let 2500), zdravotní pojišťovna vám vrátí sumu, o kterou jste tento limit překročili. Má to ale jeden háček! Pojišťovna vám doplácí pouze částku, kterou stojí nejlevnější lék na trhu se stejnými účinnými látkami. Váš doplatek může být přitom podstatně vyšší. Pohlídejte si proto, aby lékař na receptu označil, že lék nemůže být nahrazen jiným.

 

Regulační poplatky nejsou pro každého

Regulační poplatky nemusí platit lidé v hmotné nouzi, které mají příslušné potvrzení. Z obliga jsou rovněž ti, kteří bydlí v domovech důchodců nebo léčebnách a když zaplatí za jídlo a ubytování, zůstane jim 800 korun. Zároveň nemusí poplatky platit ani pacienti, kteří mají léčbu nařízenou nebo jsou v karanténě

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688