Zlato a stříbro – rozhodující moment. Část druhá.

Autor: Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
25.01.2013 13:05:37


“Akcieatrhy.cz“

Zlato

Pokaždé, když se cena nachází v pohybu stranou, tak čím dále se dostáváme v grafu doprava, tím víc se blíží rozhodující moment, kdy cena opustí toto obchodní rozpětí. Nejlépe lze tento vývoj sledovat na měsíčním a týdenním grafu.

Pravidelní čtenáři již jsou seznámeni s naším přesvědčením, že všechny dostupné informace jsou již obsaženy v grafech a že znalost jejich čtení poskytuje nespornou výhodu. Nejlepším způsobem, jak se tuto výhodu získat, je naučit se rozlišovat informace obsažené v denních, týdenních, měsíčních grafech a porovnávat je mezi sebou.

Když se podíváme na měsíční graf, tak vidíme, že se cena pohybuje stranou již 16 měsíců. Rozřešení situace ještě není zřejmé, protože cena se pohybuje zhruba uprostřed stávajícího obchodního rozpětí. Přesto je důležité sledovat co se děje a hledat stopy nějakých změn.

Vidíme zde důležitou změnu, a to je jak cena pracuje, když se pohybuje v klesajícím trendu. Lépe to bude vidět na týdenním grafu. Je ještě brzo vyvozovat závěry z vývoje poslední měsíční svíčky (cenové čáry), protože do konce měsíce ještě zbývají skoro dva týdny. Můžeme si však utvářet jisté závěry z toho, jak to vypadá na nižších časových rámcích. Měsíční otvírací cena byla 1676 a poté cena pokračovala dolů. Poklesu pod prosincové minimum nebyl nijak veliký a to nám indikuje, že úsilí prodávajících o vytvoření nižší ceny bylo omezováno nakupujícími. Po poklesu se cena začala šplhat vzhůru a v současné době se pohybuje na úrovni kolem 1687 USD.

Vzhledem k velikosti pohybu směrem vzhůru můžeme očekávat, že cena bude spíše růst, než klesat. Máme zde tedy poznatek, že prodávající nejsou schopni v postranním trendu tlačit cenu směrem dolů.

Graf – analýza vývoje zlata

Podrobnější týdenní graf nám ukáže mnohem víc podrobností. Důležitost čtení malých rozdílů je v tom, co se snaží postupující aktivita trhu sdělit nezávislému pozorovateli. Jedním takovým malým rozdílem je průběh cenové akce mezi květnem a srpnem, kdy vznikl menší postranní trend. Po čtyři měsíce nebyli prodávající schopni prolomit spodní bariéru. Když to porovnáme s průrazovými špičkami v září a prosinci 2011, tak je změna chování ceny v tomto menším postranním trendu hodna pozornosti.

Čtěte dále:
Bude stát zlato 40 000 dolarů? Část 1.
Zlato roste již dvanáctým rokem. Poroste dál?
Komodity nesmí chybět v žádném portfoliu. Zlato a spol opět táhnou
Lepší investice než zlato? Stříbro. Část první.

Průraz z menšího postranního trendu vzhůru zařídila vysoká svíčka se zavírací cenou vysoko nahoře a za narůstajících obchodních objemů, což jsou typické známky silného růstu (s uzavírací cenou dole i poklesu). Po sedmi týdnech se podle předpokladů cena zastavila na horní resistenci postranního trendu. Poté následoval relativně upracovaný pokles zmíněný již v měsíčním grafu. Trvalo to skoro 13 týdnů, tedy dvakrát déle než růstová fáze a stejně se nepovedlo stlačit cenu ke spodní podpoře postranního trendu.

Shluk uzavíracích cen čtyř za sebou jdoucích týdenních svíček zhruba na stejné úrovni znamená, že zde cena odpočívá před pokusem o další pokles, nebo před otočením trendu. Ukázalo se, že šlo o otočení trendu, alespoň prozatím. Tyto uzavírací ceny se také pohybovaly na úrovni srpnové průrazové svíčky. Tím se několikrát testovala předchozí oblast rezistence změněné v podporu. Trhy soustavně testují oblast minulé resistence, která se změnila v podporu, takže stejně jako v životě, ani v trhu se nic neděje náhodou.

Graf – analýza vývoje zlata

Nyní soustředíme svoji pozornost na denní graf. Podíváme se na srpnovou průrazovou svíčku a zakreslíme si vodorovné čáry na úrovni jejího maxima a minima, jako možné úrovně pro budoucí testování podpory, pokud k němu dojde. Toto testování probíhalo v průběhu prosince a ledna a můžeme z něj vyčíst další podrobnosti. Nejprve se zaměříme na objemy označené písmeny A a B.

Objem označený písmenem A se přímo vztahuje k minimu utvořenému ke konci prosince a vypovídá toho hodně. Nejprve si povšimněme velikosti poklesu od posledního maxima o dva dny dříve. To je rychlý a prudký sešup. Vypovídá to, že prodávající dostali nakupující do obrany. Nicméně si povšimněme uzavírací ceny na svíčce A. Je uprostřed jejího cenového rozsahu. Přes veškeré známky toho, že prodávající vládnou, vypovídá závěrečná cena něco zcela jiného.

To, co zde tvoří důležitost umístění závěrečné ceny uprostřed svíčky, je prudký nárůst obchodního objemu. Tento vysoký objem vypovídá o tom, že zde byla vysoká obchodní aktivita a ve vysokém měřítku zde přecházely kontrakty ze slabých rukou podfinancovaných obchodníků do silných rukou velkých hráčů. Cena se rychle a hluboce propadla, ale také se rychle zotavila. Porovnáme-li tuto aktivitu s prosincem, tak cena otestovala prosincové minimum, prorazila ho a to nám dává další důležitou informaci do celkové skládanky.

Tento průraz pod prosincové minimum znamená, že všechny stop příkazy umístěné pod prosincovým minimem vzaly za své, ale co je podstatnější, prodávající již nemají zájem tlačit cenu níže. Jejich veškerá energie byla spotřebována. Následoval řízený růstový trend, který vyústil do cenové a objemové svíčky označené písmenem B.

Tato svíčka měla široký cenový rozsah, uzavírací cena skončila nahoře a opět zde byl veliký objem. Objem je to, co dává energii libovolnému tržnímu pohybu. Dva největší objemy z poslední doby se vyznačují tím, že ženou cenu vzhůru. Z toho je vidět, jaké má trh záměry. V grafu jsou ještě zakresleny další resistance a podle toho, jak na ně bude cena reagovat, budeme moci usoudit, jaký bude další cenový vývoj. Vzhledem k tomu, že se však zlato stále pohybuje ve spodní úrovni svého bočního trendu, bude muset vykázat další obchodní aktivitu k udržení svého současného růstu. Nyní budeme čekat testování dalšího růstu na této silné svíčce.

Prozatím centrální bankéři a jejich noshledi médiích stále omílají, že se zlata nenajíte. Nastane doba, kdy si kvůli svým slovům radši ukousnou jazyk.

Graf – analýza zlata dle objemů

Pokračování příště...

Čtěte dále:
Zlato a stříbro – rozhodující moment. Část první.

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
22.05. 15:05  Investori (Alain)
21.02. 11:53  Pád ceny stříbra (Petr Jurčák)

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
25.04.2024 22:08 1 unce 2 332,97 USD
25.04.2024 22:04 1 unce 2 332,73 USD
25.04.2024 21:56 1 unce 2 332,27 USD
25.04.2024 21:48 1 unce 2 333,81 USD
25.04.2024 21:44 1 unce 2 334,52 USD
25.04.2024 21:34 1 unce 2 335,26 USD
25.04.2024 21:28 1 unce 2 335,61 USD
25.04.2024 21:20 1 unce 2 333,06 USD
25.04.2024 21:14 1 unce 2 332,83 USD
25.04.2024 21:08 1 unce 2 333,43 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.