BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  24.01.2013 17:25:59

ČEZ na 4letých minimech

Další den na domácí trh negativně působily zejména akcie ČEZ (-3,27 %). Závěrečný kurz 622 je vůbec nejnižší závěrečnou cenou od října 2008! Již v prosinci titul nicméně intradenně poklesl až na 616 . V poslední dny se nedaří ani konkurenčním titulům jako např. v Polsku PGE či v Německu E.ON a RWE. Posledně zmiňovaná energetika nicméně dnes předvádí kontrariánský vývoj.

Na ceny energetik tlačí pokračující pokles cen elektřiny a doslova propad emisních povolenek. Cena elektřiny s dodáním v příštím roce dnes v Německu zaznamenala nová minima na 41,10 EUR/MWh. Cena emisních povolenek v posledních dnech zažívá velmi výrazný volatilní vývoj. Po řadě poklesů přišlo v úterý výrazné nadechnutí, kdy se věřilo na zásah ze strany orgánů EU ohledně reformy daného trhu. Následně však přišel další pokles, který dnes vyvrcholil. Průmyslový výbor Evropského parlamentu dnes totiž vydal zamítavé stanovisko vůči návrhu Evropské komise snížit převis nabídky na trhu tím, že by došlo k oddálení prodejů dalších povolenek. Cena povolenek tak před polednem v reakci spadla na nové dno. „Letošní povolenky“ propadly až o 40 % na 2,81 EUR/t. Následně však došlo na korekci, když daný problém se bude ještě v Evropském parlamentu v následujících týdnech dále řešit. Rozhodnutí Průmyslového výboru je nezávazným doporučením pro další jednání.

Nedařilo se dnes ani akciím KB (-1,27 %), které neudržely hladinu 3900 . Rovněž další 2 emise s hlavní vahou ERSTE (-0,21 %) a TELEFÓNICA O2 (-0,61 %) působily negativně. Situaci tak „zachraňovaly“ akcie VIG (+2,22 %), které z prvotní nepříznivé reakce na zveřejněné výsledky zamířily na sever. Nejvíce si však dnes polepšily akcie NWR (+2,39 %). Dále výše se po vyjádřeních šéfa Otta o atraktivnosti titulu posunuly akcie ORCO (+0,70 %). Index PX si tak vlastně zachovával nevýrazný vývoj v průběhu dne a nakonec uzavřel na 1021,86 b. (-0,48 %).

J. Zendulka

Tyto zprávy pro vás vytváří BH Securities a.s..
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688