Marek Hatlapatka (Cyrrus)
Investice  |  22.01.2013 16:53:31

Změna sentimentu?

Dnešní obchodní den se po dnech nízké volatility konečně vyznačoval vyššími objemy a výraznějším posunem kurzu. Německý index DAX otevřel -0,4 % na hodnotě 7.728 bodů a hned začal ztrácet až na -1,3 %. Index táhly dolů hlavně banky, a to po oznámení dohody o zavedení daně z finančních transakcí od začátku roku 2014. Poté propad zkorigovala zveřejněná pozitivní makrodata z Německa, aby následně trh opět propadal až na současné hodnoty -0,8 %, 7.688 bodů. Propadu nezabránily ani zveřejněné stimuly japonské centrální banky, která v noci na dnešek oznámila své QE, tedy kvantitativní uvolňování v objemu 145 mld. USD měsíčně. To sice je výrazně nad očekáváním trhu a dala by se očekávat i výrazně pozitivní reakce na trzích, kdyby v zápětí na to neoznámili start až na leden 2014. To trhy zklamalo. Nejedná se tedy o okamžitou pomoc ekonomice, jak slibovala nová japonská vlád a, ale jen o příslib budoucích činů.

Česká burza dnes taktéž výrazně propadala, dolů ji táhly hlavně akcie Erste Bank a ČEZ. Erste Bank reagovala na oznámení zavedení daně z finančních transakcí a ČEZ na zprávu o odebrání licence pro albánskou dceřinou společnost. Index PX se ustálil na hodnotě -0,5 %, tedy 1.025 bodů. Akcie společnosti Erste Bank zakončily obchodní den na hodnotě 614 CZK a akcie společnosti ČEZ 642 CZK.

Americké trhy se po včerejším svátku probudily do červeného rána, kdy se, po otevření burzy, hlavní indexy propadaly průměrně o 0,2 %. Tomu napomohl nejen negativní sentiment z Evropy, ale i výrazně horší makrodata z výstavby a prodeje existujících domů. S&P 500 se pohybuje na hodnotě -0,2 %, tedy 1.482 bodů a technologický index Nasdaq -0,4 % na hodnotě 3.124 bodů. Dnes je v Americe na pořadu dne zveřejnění výsledků dvou technologických gigantů, společnosti Google a společnosti IBM. Zatímco u akcií společnosti Google se předpokládají lepší hospodářské výsledky navázané na rostoucí prodej on-line reklamy, tak u IBM se předpokládá nenaplnění cílů, vzhledem ke stagnujícímu trhu s osobními počítači, a následný propad. Obě společnosti mají výsledky hospodaření po uzavření trhu. 

Vzhledem k dnešní korekci trhu tu máme otázku, zda se tedy už konečně mění celý sentiment a trh by si mohl projít dlouho odkládanou korekcí, nebo zda je to jen krátké oddechnutí před dalšími růsty. Spíše se přikláním ke korekci; i když nepředpokládám, že by byla výrazná, spíše v řádu několika mála procent.

Lukáš Kudláček

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688