Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  22.01.2013 10:41:07

Apple - analýza současného cenového vývoje. Díl první


“Akcieatrhy.cz“

Občas nezaškodí odskočit si od obvyklých analýz komoditních futures a provést analýzu některé populární akcie. Existuje rčení: „Graf je prostě graf“, tj. kombinace ceny, objemu a času. Fundamentální analýza sice na akciovém trhu dominuje, ale z čistě analytického hlediska to znamená, že je mnohem subjektivnější a závisí na způsobu podání. Důvodem k použití technické analýzy založené na cenové akci, objemu a času je to, že všechny fundamentální vlivy jsou transformovány do nákupních a prodejních příkazů a ty jsou zachyceny v grafu. Grafy však také umožňují vidět i ty nejhorší možné úhly pohledu, neboť i ty jsou rovněž nedílnou součástí vztahu mezi cenou a objemem.

Toto poslední tvrzení si krátce rozebereme. Mnohé (všechny?) fundamentální analýzy z neznámého důvodu nepočítají s nejhorším možným scénářem. To je chyba. Kdo rozhoduje, které z mnoha fundamentálních údajů jsou ty podstatné? Které fundamentální údaje jsou legitimní, důležité, mířící přímo k cíli? Které nejsou zatíženy přeceňováním ze strany analytiků?

Jediným způsobem, který umožňuje zjistit, jestli je analýza správná, je vstoupit do trhu. Účastníci trhu jsou přesvědčeni, že disponují nejlepšími, nejkvalitnějšími a nejpropracovanějšími informacemi a cenová akce jim poskytne sice nejdražší, ale zato nejpřesnější odpověď.

Čtěte dále:
Apple: spadnout může, vyrůst musí
Jak je na tom momentálně Apple?

Kolektivní rozhodnutí ze všech možných zdrojů je zachyceno a trhem zaznamenáno jako nákupní, nebo prodejní příkazy. Tyto obchodní transakce vyjevují kumulativní sílu nabídky i poptávky, které se neustále přetahují ve snaze získat dominanci jedné nad druhou. Jakmile se tento neustávající proud rozhodnutí o nákupu nebo prodeji zaznamená v grafu, stává se neoddiskutovatelným faktem. Tato fakta pak lze interpretovat způsobem, který je pro jiný druh analýz nedostupný.

Po úvodu můžeme přistoupit ke kolekci grafů. Grafy zahrnují nejrůznější časová období a podíváme se, jak se projevovaly reálné síly nabídky a poptávky, bez ohledu na převládající fundamentální pozadí. Začneme s ročním grafem, protože delší časové rámce odfiltrují krátkodobé pohyby na kratších časových rámcích. Málokdy vidíme pohled na roční, čtvrtletní, nebo měsíční grafy, nicméně představují kontext pro kratší časová období.

Při analyzování různě dlouhých časových rámců hledáme nějakou souvislost, hledáme nějaký vysvětlující příběh. Nenalézáme ho často, ale když se nám podaří objevit nějakou synergii, začne vývoj na grafu najednou dávat smysl.

Závěrečná cena roku 2012 je v dolní polovině celkového ročního cenového rozsahu. Umístění závěrečné ceny na svíčce, (nebo na cenové čáře) nám oznamuje, kdo vyhrál bitvu mezi nakupujícími a prodávajícími. Na ročním grafu si povšimněme dvou věcí. První je neobvykle veliký cenový rozsah roku 2012 vzhledem rozsahům v předchozích letech. Kdykoli v grafu vidíme takou svíčku, má cena následně tendenci pohybovat se uvnitř teritoria daného maximální a minimální cenou. To může znamenat, že se cena bude několik let pohybovat uvnitř pásma daného rozsahem svíčky roku 2012. Samozřejmě to nemůžeme zaručit, ale je to historicky obvyklý cenový průběh.

Zadruhé, povšimněme si uzavíracích cen v předchozích letech. Osm z devíti předchozích ročních uzavíracích cen bylo v blízkosti ročních maxim. Rok 2012 mění toto obvyklé chování a to může být varování pro to, co bude následovat. Nevíme, jestli další růst bude pokračovat, ale dostali jsme varováni. Varování od nejdůvěryhodnějšího zdroje – přímo od trhu – je tedy třeba se mít na pozoru. Stejné úvahy platí i pro všechny statní časové rámce.

Graf – analýza Applu

Čtvrtletí roční vývoj na čtyři jednotlivá období. V prvním čtvrtletí zde byly nadprůměrně vysoké svíčky, typické pro rostoucí trh. Ve druhém čtvrtletí se růst trhu zpomalil a zavírací cena se dostala na úroveň otvírací ceny a současně i pod zavírací cenu prvního čtvrtletí. To je velmi dobrý příklad toho, jak má vypadat varovný signál. Pohyb vzhůru sice neskončil, ale charakter trhu se změnil. To je vidět na svíčkách třetího čtvrtletí označeném v následujícím měsíčním grafu číslem 1.

Graf – konstrukce svíček

Rozsah cen se snížil a co je důležité, poklesly objemy obchodů (šipka u denního grafu na konci článku) Když klesají objemy obchodů v rostoucím trendu, znamená to, že buď chybí dostatečná poptávka, nebo jsou nakupující vyčerpáni, nebo obojí. Dostali jsme varování z minulého čtvrtletí, kdy nákupní a prodejní tlak dosáhl rovnováhy. Že se nezvýšil cenový rozsah znamená, že bychom měli začít mávat červeným praporem.

Když se podíváme na rozsah cen ve čtvrtém čtvrtletí, na umístění závěrečné ceny a na objemy, které jsou nejvyšší v roce, to vše jen podtrhuje negativní signály, které jsme dostávali v průběhu minulých dvou čtvrtletí. Můžete se vsadit, že fundamentální analýzy očekávaly další růst cen, dokonce i ve čtvrtém čtvrtletí. Zde se fundamentální a technický pohled již rozchází, přičemž většina veřejnosti dává přednost fundamentální analýze.

Na měsíčním grafu můžeme dojít ke stejným závěrům, jaké jsme dříve učinili pro první čtvrtletí, ale přidáme navíc hodnocení obchodních objemů. Objem obchodů v bodě 1 grafu je stejně veliký jako v předchozím měsíci, ale výsledkem tohoto úsilí, je závěrečná cena pod polovinou rozsahu svíčky. Závěrečná cena je dokonce níže, než v minulém měsíci. To je první varovný signál, který obvykle nenajdete ve zprávách.

Několikaměsíční rostoucí trend označený bodem 2 ukazuje, že trh vytváří stále menší rostoucí svíčky doprovázené snižujícími se objemy. Svíčka označená bodem 3 je rudý výstražný signál. Proč? Podívejte se na velikost svíčky. Je malá s relativně slabým objemem, ale největší vypovídající hodnotu má umístění závěrečné ceny poblíž spodní úrovně. Jedná se o jasný signál, že prodávající přemohli nakupující do té míry, že převzali kontrolu nad vývojem ceny.

Zakryjte si poslední svíčky a podívejte se, jak to vypadá, když obchodující na vzestup dostanou jasné varování, aby si dali pozor. Obchodníci s akciemi moc nepoužívají stop příkazy. To umí tradeři futures mnohem lépe. Když si nyní odkryjete zakryté svíčky, uvidíte typickou reakci, která se dá očekávat. Můžeme ji vyčíst z předchozího chování trhu zachyceného v cenovém grafu. Překrývající se svíčky v bodě 4 vypovídají, že zde probíhá bitva mezi prodávajícími a nakupujícími. Cena se potácí okolo 500 USD a nakupující se snaží tuto úroveň udržet, protože by mohl následovat ústup až ke 400 USD. Odkud plyne tato hodnota? Z ročního grafu. To je ta synergie.

Graf – dluhodobý pohled

Pokus si v grafu spojíme lokální vrcholy a dna přímkou, dostaneme lepší přehled, jak postupuje trend, protože si tím odfiltrujeme „šum“. U minulého grafu jsme radili, abyste si zakryli si poslední svíčky a podívali se, jak to vypadá, když nakupující dostanou jasné varování. Šlo o měsíční graf a vyvodili jsme z toho synergie mezi ročním a měsíčním grafem. Podívejme se nyní, jak to vypadalo na týdenním grafu.

Na první pohled zde přímo vyčuhuje, jak mají poblíž vrcholu svíčky malý rozsah. Nakupující se snaží, co jim síly stačí a výsledek nikde. Snaha za jedna, výkon za pět! Nakupující nejsou schopni posunout cenu výš, protože se zde začínají objevovat prodávající, kteří cenu tlačí dolů. Podívejte se na denní graf na konci článku, jak to vypadalo, když cena došla na vrchol. Bude z toho zřejmé, jak se časové rámce navzájem doplňují a odhalují dodatečnou informaci.

Když se podíváme na týdenním grafu na bod 1, vidíme, že cena klesla až pod úroveň z května 2012. To je varování, že několikatýdenní rostoucí trend se chýlí ke konci. Růst znatelně oslabil, ale zatím ještě neskončil. Alespoň do té doby, než uvidíme nové nižší maximum a nové nižší minimum, která potvrdí změnu trendu.

Zde bychom mohli zkusit o něco pozitivnější pohled na věc, a sice že minimum svíčky označené bodem 1 je výše než na začátku listopadu a výše než v prosinci. Tím by vzniklo vůči těmto dvěma svíčkám vyšší minimum s předpokládaným dalším růstem. Tím by celý scénář nevypadal tak pesimisticky. Nicméně se přidržíme stávajícího, konzervativnějšího výkladu.
Bod 2 označuje obchodní rozpětí během minulých dvou měsíců a jsou tu problémy. Bod 3 označuje vysokou svíčku za zvýšeného objemu. Cenový rozsah je větší, než dvě předchozí klesající svíčky dohromady a pozice závěrečné ceny je uprostřed. To nám vypovídá o tom, že se nakupující pokusili vytáhnout cenu vzhůru, ale ke konci týdne měli prodávající navrch a stlačili závěrečnou cenu dolů. Cena se během tří týdnů nedostala pod 500, ale pokusy dostat cenu pryč od této hranice nejsou moc úspěšné. Ukazuje se další varovný signál. Poslední svíčka na grafu vypadá tak, že cenový rozsah je malý, ale objemy rostou. To vypadá na další varování, že nakupující nemusí udržet cenu nad úrovní 500 USD.

Pokračování příště.....

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688