eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  21.01.2013 09:36:49

Stručné shrnutí US trhů dne 18.1.13 - třetí ziskový týden

Páteční obchodování na US burzách zaznamenalo zisky pro indexy DJIA a SP 500, ovšem v záporné nule zůstal index Nasdaq Composite. Bylo to v důsledku oznámení společnosti Intel, že bude investovat 13 mld. USD do zařízení v t.r., což překonalo projekci objemu. Jedná se o to, že Intel je tak nucen po třech klesajících kvartálech prodejů investovat, neboť je patrný přesun poptávky od osobních počítačů k mobilním zařízením. Stejně tak působí spíše nativně akcie Apple, které čeká ve středu v tomto týdnu report HV.

Jistou roli v přesunu indexů víceméně do plusů také hrály údaje z Číny, kde mj. vzrostl HDP roku 2012 o 7,9% vs. očekávání 7,8%. Z US makrodat se nevydařil příliš údaj Un. Michigan Sentiment za leden s číslem 71,3 bodů vs. předpoklad 75,0 bodů. MMF přispěchal s komentářem, že pro rok 2014 dle jeho odhadů bude činit řecký deficit prostředků na financování až 9,5 mld. EUR.

Dobrým příspěvkem do koloběhu trhů bylo oznámení o tom, že Sněmovna Reprezentantů bude v tomto týdnu hlasovat pro spíše krátkodobé řešení dluhového stropu, totiž jeho tříměsíční navýšení. Tím se vytvoří také čas pro Senát a Kongres na schválení rozpočtu. Dříve či později se bude muset Kongres a Obama dohodnout jak redukovat deficit rozpočtu a vyhnout se tak možné hrozbě downgradu US kreditního ratingu.

V rámci HV za 4.Q. se vydařila mj. bilance společností General Electric, Morgan Stanley a také držela sentiment v dobrém rozmaru.

Hlavní US akciové indexy si tak vytvořily třetí týdenní zisk za sebou a skončily následovně: DJIA 13649,70 bodů (+0,39%), Nasdaq Composite 3134,71 bodů (-0,04%) a SP 500 1485,98 bodů (+0,34%). Statistika výkonnosti uplynulého týdne napovídá, že DJIA přidal 1,2%, Nasdaq Comp. +0,3% a SP 500 posílil o 1,0%. Index volatility nadále klesá a skončil na hodnotě 12,46 USD, tj. -1,11 USD, resp. -8,18%.

Pokud by chtěl nějaký investor dnes v pondělí zainvestovat do akcií, nemá šanci. Jednak z důvodu svátku Martin Luther King Jr. Day a rovněž se bude konat slavnostní přísaha staronového prezidenta USA Obamy.

Na komoditních trzích se ropa nachází na kursu 95,30 USD za barel a zlato je na ceně 1690,30 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3327.

Trading na asijských trzích zaznamenal spíše smíšené stavy, když Nikkei Average skončil -1,52%, HangSeng byl -0,05% a Shanghai Composite skončil +0,48%.

US futures nejsou pro pondělí relevantní. Evropské akciové trhy začaly obchodovat v mírných plusech v řádu 0,2% - 0,4%.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688