Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  17.01.2013 11:44:14

Výhled pro r. 2013: Politici švindlují, byznys jde do kytek. 99% je připraveno na změnu

Hlavním tématem roku 2013 bude překlenutí obrovské propasti mezi zlepšujícími se podmínkami finančního systému a klopýtající reálnou ekonomikou. Tento úkol je mnohem složitější než je většina lidí ochotna připustit, říká Saxo Bank ve svém výhledu na první čtvrtletí roku 2013.

V dnešní zprávě banka vyjadřuje názor, že nízké sebevědomí malých podniků, což je segment, jenž představuje 65% trhu práce i růstu v USA, stojí za tím, že Saxo Bank je pesimističtější než většina analytiků, co se týče růstu v prvním čtvrtletí v USA i ve světě. Konsensus ohledně růstu HDP v USA v prvním kvartálu roku 2013 je 1,6%, ale Saxo Bank říká, že bude blížit 0,8%.

Co se týče Evropy, věří Saxo Bank, že letošek bude kritickým testem přístupu Německa vůči EU. Němci jsou postupně nuceni přijímat spoluúčast na cizích dluzích a to bude mít obrovský dopad nejen na kreditní rating Německa, ale také na jeho export. Banka předpovídá, že bolestně vysoká nezaměstnanost a upadající výkon donutí jihoevropské státy k tomu, aby si od Evropské centrální banky důrazně vyžádaly rozsáhlé kroky, podobné těm, které podniká americký FED. V prezidiu ECB existuje  většina, která ráda tiskne peníze, což postaví německou Bundesbanku do kruté izolace. Saxo Bank se stále více obává, že  v atmosféře celoevropského růstu nezaměstnanosti bude porušování Dohody o Evropské unii opět ignorováno.

Co se týče Asie, bude banka bedlivě sledovat Čínu a její potřebu změnit svůj byznys model. Ekonomický experiment Číny je starý už jednu generaci, zrodil se totiž už v roce 1979. Dalším krokem Číny je projít uchem jehly - proměnit se z největší „rozvíjející se“ ekonomiky světa ve zcela rozvinutou velmoc. Ve svém čtvrtletním výhledu uvádí Saxo Bank tři klíčové změny, které bude Čína muset v této transformaci podstoupit:

 1. prohloubit konkurenční prostředí, které sníží korupci,

2. hlubší rozvoj domácích kapitálových trhů, které se postarají o zvýšené bohatství a jeho uložení a, co je nejdůležitější,

3. rozšíření sociálních programů, zejména v oblasti zdravotnictví.

 

To vše zajistí přechod ekonomiky, která až příliš závisí na vývozu a výstavbě infrastruktury, v ekonomiku, jež se může opřít i o domácí poptávku a spotřebu. Toto se stane, pouze pokud se díky komplexnější sociální síti sníží typicky čínský sklon ke spoření, jinak bude průměrný Číňan navždy udržovat míru úspor na 40-50 procentech

 

Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank říká:

"Naše staré téma podpory mikroekonomiky je stále hlavním vzkazem pro rok 2013, jako tomu bylo i loni. Příliš mnoho pozornosti bylo věnováno záchraně bank a vlád, namísto podpory podnikání. Index nákupních manažerů i celkový sentiment je pod 50 body nebo dokonce ukazuje recesi. Může nás sice překvapit nečekaný růst, ale pochybujeme, že tištění peněz či zavádění evropské bankovní unie pomůže vývoj zvrátit. Opravdovou hrozbou pro rok 2013 je to, že si budeme muset sáhnout na dno, abychom začali pracovat na opravdové změně. 99 procent je na změnu již připraveno, ale kdy se probudí politici?"

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688