Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  15.01.2013 15:00:09

US - ekonomické oživení zachrání 8 miliónů domácností a jejich hypoték

Ekonomické oživení v USA má mimo jiné blahodárné účinky na tamní realitní trh. Podle odhadů se na samotném dně poklesu tamního realitního trhu pohybovalo cca 12 miliónů amerických domácností jejichž hypoteční dluhy převyšovaly hodnotu zaúvěrované nemovitosti, což výraznou měrou blokovalo možnosti prodeje těchto nemovitostí a možnosti přestěhování daných domácností do lépe vyhovujícího bydlení. Realitní trh se v posledních několika měsících začal také zotavovat a růst cen v mnoha lokalitách postupně uvolnil toto sevření. Odhaduje se, že díky ekonomickému růstu se počet domácností s nižší hodnotou domu než jeho zaúvěrování snížil o plné 4 milióny na aktuálních cca 7 miliónů. Odhaduje se, že během dalších 2 let by se tento počet mohl dále snížit až na cca 4 milióny.
Podle odhadů růst cen o 5% může snížit počet podhodnocených domů na cca 5 miliónů. V případě opačného vývoje jejich počet naroste k 10 miliónům oproti současnému stavu.

Podle přímých účastníků realitního trhu k jeho oživení dochází mnohde v mnohem vyšším tempu, než se čekalo. Zlepšení na realitním trhu může podpořit růst HDP na straně růstu objemu stavební produkce o 0,4 procentního bodu a o další 0,2 bodu se HDP může posunout díky samotnému růstu cen nemovitostí.
Růst cen realit pozitivně působí na spotřebitelskou náladu a růst obecné kredibility.

Podle indexu S&P/Case-Shiller si z 20 amerických metropolí aktuálně nejlépe vede hlavní město Arizony s růstem cen o 22% během posledních 12 měsíců. V rámci indexu plných 18 metropolí vykazuje meziroční růst cen. I přes výrazné zlepšení v posledním roce zůstávají ceny ve většině metropolí hluboko pod úrovní vrcholu v roce 2006. Například ceny ve Phoenixu jsou stále ještě 45% pod svým tehdejším vrcholem. Celonárodní průměr se pohybuje 19% pod úrovní vrcholu z roku 2006. Růst cen v mnoha případech souvisí také se značným poklesem volných domů na trhu.

Odhaduje se, že ceny domů od konce roku 2011 vzrostly celkově o 1,3 biliónu dolarů na celkových 23,7 biliónu. V loňském roce rostly ceny v průměru o 4,5%, pro tento rok se odhaduje růst o další 3,3%. Odhaduje se, že prodeje existujících domů letos porostou o 7,2% na 4,98 miliónu, což bude nejvíce od roku 2007.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688