Výrazný designový prvek ve vašem interiéru

Výrazný designový prvek interiéru, ale i základní nosná opora dveří a izolační bariéra, takové jsou zárubně. Přesto se na ně při výběru dveří často neprávem zapomíná. Poradíme vám, jak vybrat ten správný typ zárubní.

Jestliže se připravujete na pořízení nových dveří, určitě byste neměli podcenit ani výběr zárubní. Ty by v žádném případě neměly být jen pouhým estetickým doplňkem. Nevhodně zvolený materiál totiž může negativně ovlivnit izolační či protipožární vlastnosti, ale i celkový dojem z  dveří. „Vybírat můžete ze dvou základních typů zárubní: polodrážkové a bezpolodrážkové. Specialitou jsou potom zárubně pro posuvné dveře, u nichž záleží také na tom, jestli se jedná o dveře posuvné po zdi nebo do stavebního pouzdra. Nezanedbatelný rozdíl je i mezi zárubněmi pro vchodové a interiérové dveře. Zatímco u těch prvních byste měli řešit primárně jejich odolnost proti poškození, u vnitřních můžete výrazněji popustit uzdu své designérské fantazii,“ říká Radim Grygárek ze společnosti Porta Doors.

Polodrážkové zárubně jsou osvědčenou klasikou českých domácností. Díky polodrážce se dveře na zárubeň přimykají z jedné strany. Jejich hlavní výhodou je kromě lepší dostupnosti u většiny výrobců také nižší cena dveří a snadnější instalace. Bezpolodrážkové zárubně se skrytými závěsy pak určitě potěší milovníky designové střídmosti a čistých linií. Dveře do nich totiž doslova zapadnou a vytvoří tak společně jednolitý povrch. „Na druhou stranu je jejich instalace o trochu náročnější a určitě se vyplatí ji přenechat profesionálům. Je totiž nutné dveře se zárubněmi dokonale seřídit tak, aby spára mezi nimi byla na všech místech stejně široká vysvětluje Grygárek. Před výběrem zárubní určitě nezapomeňte zkontrolovat všechny rozměry, a to nejen šířku dveří, ale i tloušťku zdi. Pokud si přesto nejste jistí, nemusíte propadat panice. Výrobci už dnes nabízí i tzv. regulované zárubně, které se tloušťce stěny přizpůsobí. Podle potřeby je totiž lze roztáhnout i o několik centimetrů.

Historicky nejpoužívanějším materiálem pro zárubně je u nás kov, v posledních letech jej však stále častěji nahrazují dřevěné materiály. Kovové zárubně jsou jednoznačně odolnější vůči mechanickému poškození i požáru, dřevěné jsou zase mnohem příjemnější na pohled. Ve spojení s dveřmi ze stejného materiálu pak navíc jako celek působí mnohem kompaktněji. „Ideálním řešením je proto kombinace obou materiálů jako třeba v případě kovových zárubní s obkladem Porta Projekt pro vstupní dveře. Ty díky svému kovovému základu dosahují nejvyšší bezpečnostní úrovně, zároveň je obložení z dýhy nebo folie esteticky mnohem zajímavější,“ dodává Grygárek.

www.portadoors.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry