eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  08.01.2013 09:31:10

Stručné shrnutí US trhů dne 7.1.12 – mírná změna sentimentu

Úvodní obchodní seance týdne nepřinesla na trhy žádné významnější informace a tudíž ji lze označit jako celkem klidnou, bez nějakých výstřelků z hlediska možných změn úrovní indexů. Navíc se tento trend dal anticipovat po předchozím značném nárůstu trhů, když jsou nyní mezi investory obavy a opatrnost po posledním reportu US centrální banky. Ten indikoval možnou změnu strategie banky a měnové politiky z hlediska možného dřívějšího ukončení stimulů (QE3) ještě v tomto roce. Navíc k tomuto faktu je třeba přičíst i vytvořivší se spekulace o jednání ECB v tomto týdnu (čtvrtek) s možnou změnou (snížením) úrokové sazby (hlavní refinanční sazby).

Z pohledu sektorů lze uvést, že SPDR Energy Select Sector ETF (XLE) zaznamenal pokles o -0,8%, ačkoliv ropa neměla výraznější změny kursu. Nicméně objevilo se několik downgradů titulů odvětví. Finance se vyvíjely v souladu se širším trhem, když FED oznámil výsledky svého posouzení praktik bank při poskytování hypotéčních úvěrů a procesů exekucí na nemovitosti. Závěr je takový, že 10 velkých bank zaplatí platby za 3,3 mld. USD a dalších 5,2 mld. USD jako náhrady postiženým vlastníkům domů. Dařilo se zdravotní péči v důsledku posílení titulů zaměřených na technologickou podporu zdravotnictví. Dále DJ Transportation Average klesl o -0,4%, když zejména železnice měly podprůměrný výkon. Naopak aerolinky byly spíše v plusech.

Hlavní US akciové indexy se tak dopracovaly k těmto nevýrazným změnám: DJIA 13384,29 bodů (-0,38%), Nasdaq Composite 3098,81 bodů (-0,09%) a SP 500 1461,89 bodů (-0,31%). Došlo tak ke korekci hodnot z dosažených pětiletých maxim. Index volatility VIX na CBOE ovšem pokračoval v sestupu na hodnotu 13,79 USD, tj. -0,04 USD, resp. -0,29%.

Při dnešní úterní session bude zřejmě zásadní očekávání zahájení nové hospodářské sezóny, tedy bilancí hospodářských výsledků veřejně obchodovatelných firem za 4.Q. 2012 a celý FY12. Vstup do tohoto procesu má opět na starosti Alcoa (AA), která přijde na řadu dnes v after hours.

Z makrodat lze zmínit spotřebitelské úvěry za listopad s číslem 10,6 mld. USD, dále index optimismu malých businessů dle NFIB a informace ICSC/GS Store Sales.

Na asijských trzích je patrný lehce snížený pozitivní sentiment a Nikkei Average skončil -0,86%, HangSeng je -0,98% a Shanghai Composite skončil -0,41%.

Stejně tak indikace US futures se pohybují v minusech a DJIA je -25 bodů, Nasdaq 100 -7,75 bodů a SP 500 -3,70 bodů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688