Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  04.01.2013 05:49:29

Hakan Aksoy: Erste teď nebrat, líbí se mi Komerční banka


Turecké akcie mají navzdory 40% posílení v roce 2012 stále zajímavý růstový potenciál. Vyplatit by se mohla i sázka na polskou nebo českou burzu. Naopak Maďarsku a Ukrajině bude lepší se i kvůli problémům v bankovním sektoru vyhnout, říká investiční stratég Hakan Aksoy, který sleduje střední a východní Evropu pro domácí i zahraniční klientelu.

I na začátku roku 2013 je na trzích cítit velkou nejistotu. Na co hodláte v regionu střední a východní Evropy (CEE) sázet?

Hakan Aksoy (HA): Dávám přednost zemím, které navzdory všemu ekonomicky rostou a mají relativně malý dluh. Růst totiž otevírá akciím zajímavý potenciál. I proto je jedním z mých favoritů v letošním roce Turecko. I když nejde o CEE trh v klasickém slova smyslu, myslím si, že je vhodným doplňkem portfolia postaveného na regionu střední a východní Evropy. Turecko je totiž méně citlivé na dění v Evropské unii, a to především díky diverzifikovanému exportu. Zároveň se může opřít o silnou domácí poptávku. Za rok 2012 by jeho ekonomika měla posílit o 3 %, letos dokonce o 4 %. Navíc poměr dluhu k HDP je okolo 40 %, zatímco v případě eurozóny je to 94 %.

Agentura Fitch v listopadu zvýšila Turecku rating. Pokud se někdo další přidá, turecké trhy zažijí rally, slibují někteří analytici v londýnské City. Souhlasíte s nimi?

HA: Určitě. Pokud S&P nebo Moody's také zvýší investiční hodnocení Turecka, začnou do země téct další peníze ze zahraničí, zejména z penzijních fondů. V tuto chvíli je Turecko u Moody's jeden stupínek pod investičním stupněm a má pozitivní výhled. Očekávám proto, že v roce 2013 ke zvýšení hodnocení dojde. Jediný problém – deficit běžného účtu – se totiž stabilizoval. A Turecko není drahé, vzhledem k tomu, že je teď P/E tureckých akcií okolo 10,5. A to akcie v Turecku loni posílily zhruba o 40 %.

To je tedy Turecko. Co se vám líbí v samotném regionu střední a východní Evropy?

HA: Hlavní problém CEE tkví v dýchavičném růstu evropské ekonomiky. Region ale i tak roste rychleji než eurozóna. Proto bych určitě zástupce střední a východní Evropy v evropském portfoliu měl. Je ale potřeba mít na paměti, že snaha o snížení daňové zátěže ohrožuje i růst CEE. Statistiky BIS ukazují, že od konce roku 2011 do poloviny roku 2012 vytáhly zahraniční banky ze svých středo- a východoevropských dcer 35 miliard eur, zhruba polovina z toho připadá na Maďarsko. Faktem je, že se podle všeho německé a rakouské banky snaží region nestáhnout pod vodu a své pozice si drží, s výjimkou zmíněného Maďarska.

Maďarsko tedy nebrat. Které země v regionu naopak podle vás stojí za to?

HA: Co se týče akciových portfolií, preferuji země, které rostou, jsou málo zadlužené a mají solidní bankovní sektor. V regionu CEE bych se tedy soustředil na Polsko, Slovensko a Česko. Naopak bych se vyhnul Maďarsku a Ukrajině, kde mají slabší bankovní sektor, který se potýká s vysokým objemem nevýkonných půjček a s vysokým poměrem půjček k vkladům. To totiž v případě, kdy bude pokračovat snaha snížit dluhovou zátěž, znamená hrozbu. Co se Maďarska týče, další daně a možnost, že v případě dluhopisů municipalit budou muset věřitelé dlužníkům něco odpustit, znamenají, že tlak na banky může pokračovat.

Jaké jsou akciové preference Hakana Aksoye mezi středoevropskými bankami, se dozvíte na Investičním webu

Čtěte také:

Výhled evropských mladých trhů na rok 2013

Střední a východní Evropa

         

Podobně jako v případě globální ekonomiky a finančních trhů je náš výhled na region rozvíjející se Evropy vesměs pozitivní. Ano, i v tomto regionu najdeme země, jejichž ekonomika klesá, i zde jsou země s úrokovými sazbami poblíž nuly a výnosy dluhopisů na historických minimech, ale celkově nabízí východní Evropa a její akciové trhy atraktivní investiční příležitosti. » více


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688