Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  03.01.2013 09:58:25

K bohatství pomocí znalostí fází trhu


“Akcieatrhy.cz“Čtyři fáze cyklu ceny na příkladu AAPL a RIMM.

Mnoho příznivců Apple se chystá opět nakupovat a nechápavě kroutí hlavou, když slyší, že by se měli této akcii vyhnout, což je fajn, protože jako tradeři potřebujeme někoho, kdo by od nás kupoval akcie, když chceme realizovat své zisky. Ale to není vtip. Následující grafy jasně vyjevují některé velmi zajímavé informace, které bychom si neměli dovolit přehlédnout. Pokud si o tom chcete udělat vlastní úsudek, neváhejte a prohlédnete si následující grafy.

Čtyři fáze cyklu akcií

Trhy jsou ve své podstatě cyklické. Jde o stabilní proces opakovaného růstu a poklesu, který se neustále opakuje, protože se trh neustále snaží určit teoretickou reálnou hodnotu cenného papíru. Tyto periodické cenové pohyby se odehrávají napříč všemi časovými rámci a jejich součet vytváří na cenovém grafu charakteristické cenové formace.

Během cyklu prochází cena akcií různými fázemi. Od iracionálního převisu poptávky poblíž cenového vrcholu, až k fázi dlouhodobého nezájmu, kdy cena dostává na frak a padá. Platí však jedno, neexistují „špatné“ nebo „dobréakcie. Každá „dobráakcie se nakonec nutně stává „špatnou“ akcií a tento cyklus se neustále opakuje. Nicméně lze v tomto cyklu identifikovat dobré obchodní příležitosti, které odmění investora, pokud je umí rozeznat a předvídat, příjemným ziskem, tedy pokud je umí využít.

Je důležité vědět, že stejný princip se uplatňuje i u komodit, jako je zlato, stříbro, které se nyní nachází ve velmi zajímavé fázi tohoto cyklu. Můžete se o tom přesvědčit vlastníma očima, když si prohlédnete grafy GLD a SLV.

Klasická ekonomie dělí ekonomický cyklus do čtyř oddělených fází: růst, zastavování růstu, pokles a zotavení. Z tohoto pohledu se cena akcie chová naprosto stejně a prochází těmito čtyřmi fázemi:

Fáze 1
– Po čase, kdy cena klesá, se cena akcie konsoliduje, a je soustředěna v úzkém cenovém rozmezí. Nakupující vstupují do trhu a snaží se převzít iniciativu po poklesu ceny. Prodávajících ubývá a cenová akce je neutrální. Prodávající opouštějí své pozice a nakupující začínají hromadit akcie.

Fáze 2
– Během přebírání kontroly nad pohybem ceny převýší zájem nakupujících nad zájmem prodávajících a cena akcie začne vytvářet vyšší maxima a vyšší minima. Začíná býčí růst a podpora ceny se postupně stěhuje směrem vzhůru. Tradeři a investoři agresivně nakupují a využívají poklesů ceny k dokoupení dalších pozic.

Fáze 3
– Během prodlouženého růstu ceny akcie se začíná nákupní zájem vyčerpávat a na trh vstupují opět prodejci. Toto období konsolidace a distribuce je charakterizováno neutrální cenovou akcí a předchází cenovému poklesu.

Fáze 4
– Poté, co dojde k proražení minima ceny fáze 3, začíná výprodej a prodávající převýší svým počtem nakupující. Vytváří se pak formace s nižšími minimy nižšími maximy. Cena akcie přechází do fáze poklesu. Začíná medvědí pokles. Tradeři s dobře vybudovanými pozicemi toho využívají k agresivním prodejům na short a těží z prudkého poklesu ceny akcie. Během poklesu často dojde k tomu, že se cena během krátké doby dostane na úrovně, nebo dokonce pod ně, kde začínala fáze 2.

Čtěte dále:

Synergie obchodních systémů
Kdy je RRR a vstup v nejlepším poměru
Víte kdy nejlépe nakoupit akcie? Nabízíme komplexí rozbor načasování.

Jak odhalit manipulaci v trhu? Pomocí objemů!
Analýza, přístup a vyhodnocení. Víte opravdu na co se zaměřit
Kdy pozastavit obchodování - Psychologie money managamentu
Analýza a její základní proměnná - cena

Tyto fáze cyklického vývoje lze dobře rozeznat na dlouhodobých grafech, nicméně stejné struktury nacházíme ve všech časových rámcích, což umožňuje traderům těžit ze znalosti tohoto cyklu. Tomuto jevu, kdy se stejné geometrické obrazce opakují na nižší rozlišovací úrovni, se říká fraktální struktura a nacházíme ji úplně ve všech kapitálových trzích.

Graf analýza 1

Porozumět tomuto schématu je důležité, protože pomocí technické analýzy můžeme zkoumat nejrůznější časové rámce a ve všech můžeme nalézt tyto čtyři charakteristické fáze. Tento model čtyř fází se může opakovat několikrát za sebou a vytvořit stejný vzorec na vyšším časovém rámci. Rozeznání těchto fází v libovolném časovém rámci je základní podmínkou pro úspěšné obchodování.

Typický průběh vývoje ceny akcie: Tento typický průběh nacházíme znovu a znovu ve všech trzích a každá „dobráakcie se zákonitě stává „špatnou“.


Graf analýza 2


Obchodní styly


Investice do kapitálových trhů (akcií, ETF, opcí, futures) by se daly přirovnat k atletům provozujícím jednotlivé disciplíny. Každý atlet pro konkrétní disciplínu musí mít náležité vlastnosti a stavbu těla. Sprinteři mají rychlost a výbušnost, ale brzo se unaví, oproti tomu maratonští běžci vydrží běžet pomalým tempem a bez odpočinku a velmi dlouho.

Když se budeme v grafu poohlížet po sprinterských obchodních příležitostech, můžeme být velmi úspěšní. Jiní obchodníci se mohou poohlížet spíše po dlouhodobých investičních záměrech, které dlouhodobý stálý zisk. Takoví obchodníci se podobají vytrvalým maratonským běžcům. Existuje víc obchodních stylů a obchodních technik a každá z nich může stejným dílem být jak zisková, tak prodělečná. Je třeba zjistit, který obchodní styl vám vyhovuje nejvíce a na to se dá příjít pouze tím, že se to vyzkouší.

Pokračování příště na akcieatrhy.cz...

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688