Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  03.01.2013 09:54:40

Pitím kávy k prosperitě


“Akcieatrhy.cz“Ceny kávy klesly od roku 2010 o 50 %. Můžeme se o tom přesvědčit například na příkladu investičního akciového fondu (ETF) JO, který sleduje vývoj ceny futures na kontrakty kávy. Investice do akcií JO pak zároveň slouží jako finanční zajištění pro nákup státních dluhopisů USA, které tak slouží jako druhý zdroj příjmů.

Týdenní, hodinový a sezónní graf ETF Coffee (JO)


Na týdenním grafu v horní části obrázku jsou zakresleny odhadované obchodní cíle pro rok 2013. Na spodním hodinovém grafu je dobře pozorovatelné, jak potichu vstupují do růstových pozic velcí investoři. Bílý graf uprostřed je zprůměrovaný sezónní graf, který ukazuje, jakým způsobem se pohybuje cena kávy v průběhu roku, když zprůměrujeme pohyb ceny kávy z historických cen. Na sezónním grafu je dobře vidět růst v období leden – březen a po korekci opět růst do května.

Cena kávy se nyní sice pohybuje stále v klesajícím trendu, nicméně se dá očekávat začátkem roku ukončení trendu, jeho obrat a poté růst na úrovně naznačených resistancí. To by mohlo přinést v průběhu roku 2013 až 100% zisk.

Grafická analýza 1

Ceny futures kávy v měsíčním grafu

Dlouhodobý měsíční graf ukazuje, jak se cena kávy vyvíjela v posledních letech. Letmá analýza ukazuje, kde lze očekávat podporu, a kde se nachází odpor. V oblastech odporu (resistance) lze vybírat lze nastavit obchodní cíle a vybírat zde zisky.

Grafická analýza 2

JO Coffee ETF kontra ceny akcií Starbucks (SBUX)


Snižující se ceny kávy snižovaly náklady kavárnám a společnostem vyrábějícím kávu pro spotřebitele. To se odráželo ve vyšších ziscích a růstu ceny akcií společností jako je: Starbucks (SBUX), Coffee Holdings Co. (JVA), Coffee Roasters Inc. (GMCR) a PEETs Coffee (PEET). Nicméně éra levné kávy se blíží ke svému konci a rostoucí cena komodity se odrazí ve zvýšených nákladech společností. To vyústí v nižší zisky a následně do poklesu cen akcií.

Grafická analýza 3

Věštba z kávové sedliny


Vypadá to, že dlouhodobý pokles ceny kávy se blíží ke svému konci. V blízké době se dá očekávat obrat a poté růst. Celá úvaha je ještě podpořena průměrnými sezónními cenami, které vykazují v prvním každém prvním pololetí růst. Investice do kávy se tak může stát vynikající obchodní příležitostí roku 2013. Na druhou stranu, co se týká akcií, růst ceny kávy by se neměl promítnout výrazněji do cen akcií dříve, než výsledková sezóna ukáže, že u společností SBUX a dalších opravdu došlo k růstu nákladů a snížení zisků. Změna směru pohybu ceny akcií by tak měla následovat za změnou trendu na trhu kávy

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688