Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  03.01.2013 07:39:52

Varování muže, který se nemýlí: Další recese bude ta zdrcující, a ona přijde!


Dluhopisový guru Jeff Gundlach má obavy z další recese, která podle něho v USA nastane vlivem škrtů ve výdajích a zvýšení daní. Z poslední recese ekonomiku vytáhla vláda dalším zadlužováním. Tentokrát ale podle Gundlacha už tento typ fiskální politiky nebude tolerován. Velké interview pro Bloomberg TV je z poloviny prosince, přesto neztrácí na aktuálnosti.

Jeff Gundlach

Řešení fiskálních problémů znamená přinejlepším slabý růst

Politici mají cestu značně ztíženou. Pokud se budou fiskální situaci snažit skutečně řešit, podstupují s ekonomikou riziko recese. Stará osvědčená metoda pumpování peněz do ekonomiky již nepřipadá v úvahu, respektive nebude fungovat.

Ať už je kombinace výdajových škrtů a zvýšení daní jakákoli, vždy to znamená pro ekonomiku brzdu. Nejen v USA, ale i v Evropě a Japonsku je dnes ekonomika závislá na podpoře centrálních bank. Jejich kvantitativní uvolňování ale umožňuje vládám hospodařit s masivními rozpočtovými deficity.

Jak v současném prostředí investovat?

Recese bude mít na ekonomiku očistný účinek, aktiva totiž budou přeceněna níže. Budou oblasti, jejichž výkonnost je navázána na ekonomický růst a kde budou investoři hledat výnos jen těžko, ale na druhou stranu i jiné typy investic, jimž se bude dařit relativně dobře (například dluhopisy). Investoři by se měli zaměřit na atraktivně ohodnocená riziková aktiva ve vyspělých zemích s výjimkou Japonska.

Je nutné brát na vědomí potenciální inflační důsledky tištění peněz. Zářným příkladem je Japonsko. Před 20 lety začali Japonci hledat recept na problémy bankovního sektoru a postavit ekonomiku na nohy se (neúspěšně) pokoušejí dodnes. Nově zvolená japonská vláda má před sebou velkou výzvu. USA ještě v tak špatné pozici jako Japonsko zatím nejsou.

 

Hrají dnes na trhu roli fundamenty?

 

Fundamenty jsou důležité vždy, v posledních letech je ale radikální politická rozhodnutí odsunula na vedlejší kolej. Výnosy mizejí s každým dalším kolem kvantitativního uvolňování. Je to jako poločas rozpadu: První QE nabídlo 50 % výnosu, další zhruba polovinu a třetí ještě méně. Pavlovův reflex ("když vidíte Bernankeho oznamovat kvantitativní uvolňování, jděte a nakupujte riziková aktiva") fungoval čtyřikrát, ale například zlato už nic zásadního nepředvádí. Zdá se, že se fundamenty začínají prosazovat stále silněji proti intervencím Fedu, což značí jediné - podpora trhu má své limity.

Gundlach doporučuje držet hotovost a nakupovat za nízké ceny riziková aktiva, jakmile se začnou prosazovat fundamenty.

 

Nafukuje se v USA kreditní bublina?

 

Gundlach si to nemyslí. Nejdůležitější fundament na dluhopisových trzích, který je kvůli centrálním bankám zkreslený, jsou nulové úrokové míry na obrovském trhu vládou garantovaných hypotéčních aktiv a velmi kvalitních bondů. To nutí investory hledat výnos jinde.

Kam s penězi, pokud nejste krátkodobý trader? Názory Jeffa Gundlacha najdete na Investičním webu

 

Čtěte také:

Jak odhadl rok 2012 jeden z nejznámějších stratégů na světě?

Jim O'Neill

         

Jim O'Neill z Goldman Sachs loni předpovídal pro rok 2012 11 překvapení. Uplynulých 366 dní nakonec shrnul takto: "Jedno je jisté - nebyla nouze o události, o nichž je potřeba přemýšlet." » více

13 lekcí pro váš úspěch od Warrena Buffetta

Úspěch

    

Miliardář Warren Buffet si umí vybrat ty správné investice a je jedním z nejúspěšnějších obchodníků posledních desetiletí. Jak je možné, že se mu tak daří? Věří sobě a svým schopnostem a nenechá se strhnout davem. Nechte si od něj poradit! » více


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688