TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  02.01.2013 15:00:25

Nákup vozu se může proměnit v noční můru. Jak postupovat?

V posledních letech se ceny ojetých vozů stále přibližují. Rozdíl mezi nákupem u majitele, dovozem automobilu z ciziny a v autobazaru je zcela minimální. Letmý průzkum na internetu hovoří za vše: deset, dvanáct let starou Fabii seženete za nějakých 35 až 40 tisíc korun na inzerát i v autobazaru. A cenové rozdíly se stírají i u dražších modelů.

Nákup vozu na inzerát se na první pohled jeví nejvýhodněji, protože jde o obchod bez prostředníků. Jenže je také nejrizikovější. Příliš výhodná nabídka by měla být pro každého jasným varováním a impulsem k tomu, přizvat si k prohlídce vozu zkušeného automechanika.

Lákadlo nízké ceny je mocnou zbraní a podvodníci, kteří se při prodeji auta snaží zamaskovat nějaké vážné vady nebo se pokoušení prodat kradený vůz nebo auto s nedoplaceným leasingem o tom velmi dobře vědí.

Inzeráty jsou plné vozů, které autobazary odmítly ve výkupu, ať už kvůli jejich technickému stavu nebo kvůli podezření, že není vše v pořádku s tachometrem. Zvýšená opatrnost je tedy zcela namístě.

 

Důležité otázky

Jak poznáte, že majitel vozidla není v exekuci a že si pro auto za týden přijde exekutor? Že prodávající je opravdu majitel? A jak s ním budu po nějaké době řešit problémy jako zcela nepojízdné vozidlo nebo zjištění, že je po těžké havárii?

Pokud se navzdory vysokému riziku rozhodnete hledat vůz na inzerát, je dobré zachovávat určité postupy. „V první řadě byste si měli zjistit, že ten kdo vám vůz nabízí, je opravdu jeho majitelem a jestli má všechny potřebné doklady, tedy technické průkazy, ideálně také servisní knížku a návod k obsluze. Další dotaz by měl směřovat k nehodám,“ radí Tomáš Svoboda z Auto ESA.

Jestli je vůz po nehodě, vyžádejte si od majitele veškerou dokumentaci o havárii a o opravách. Tady hodně pomohou faktury z autoservisu nebo fotografie, které majitel pořizoval pro pojišťovnu. Dále si zjistěte, kolik má vůz najeto a zároveň zkontrolujte vnější i vnitřní výbavu. Nezapomeňte přitom na topení, všechny větráky nebo na klimatizaci.

Automechanik se vyplatí

Nákup vozu přímo od původního majitele je sice na první pohled o něco bezpečnější než dovoz ze zahraničí nebo koupě od překupníka, ale i tady jsou skryta poměrně závažná rizika. Je třeba si uvědomit, že hlavním snahou prodávajícího je dosáhnout co možná nejvyšší cenu. „Majitel vás obvykle nebude upozorňovat na technické závady a nutné opravy. Nedostatky se bude snažit co možná nejobratněji zamaskovat,“ varuje Tomáš Svoboda.

Jestli budete jednat s překupníkem, dávejte si pozor na informace o předchozím majiteli. Podvodníci, kteří zakrývají skutečný stav vozidla, často používají historku o tom, že původním majitelem je policista nebo starší paní, která s vozem skoro nejezdila. Snaží se dodat vozu věrohodnosti a počítají s tím, že člověk při zmínce o policistovi nebo neškodné ženě zcela přirozeně ztratí původní ostražitost.

Na druhou schůzku s majitelem vyhlédnutého vozu se rozhodně vyplatí vzít si s sebou automechanika a vůz důkladně projet. Zaměřte v první řadě na známky možné dopravní nehody nebo závažné opravy, která by mohla znamenat zhoršené jízdní vlastnosti vozu, a tím také riziko dalších nehod. Zkušený automechanik by měl takové známky bez problémů odhalit.

Důležité jsou smlouvy o koupi vozu. Pokud je připraví majitel, nechte si je prověřit právníkem, aby vůz po podpisu smluv byl opravdu váš. Prověřit, jestli vůz není kradený nebo nebyl použitý jako záruka k nějaké půjčce, se vám zřejmě nepodaří.
Právě možná právní či majetková břemena nebo neodhalené závady jsou největším rizikem nákupu vozu na inzerát.

Autobazar vše prověří za vás

Oproti tomu nákup ojetého vozu v renomovaném autobazaru je prakticky bez rizika. Opravdu kvalitní autobazar totiž buduje svou pověst a prodej kradeného vozu nebo vozu s technickými vadami by nikdy neriskoval. Všechny vozy jsou prověřené, takže zákazník se nemusí ničeho obávat. Autobazar Auto ESA jde podle dokonce tak daleko, že dává na prodávané automobily stoprocentní a neodvolatelnou záruku.

„Technici v kvalitním autobazaru každý vůz prověří nejen po technické stránce, ale prověřujeme i veškeré právní náležitosti, tak, aby koupě vozu u nás byla zcela bez rizika,“ vysvětluje Tomáš Svoboda z Auto ESA.

Nový majitel si pak může být naprosto jistý, že na voze nejsou žádné finanční závazky jako leasing nebo bankovní půjčka a že není blokovaný zástavním právem nebo dopravním inspektorátem. Navíc dostane servisní knížku a Osvědčení o prověření vozu.

A jsme u původní otázky: Je tedy lepší koupi vůz na inzerát, nebo v autobazaru? Auto na inzerát bude zřejmě navzdory minimálním cenovým rozdílům o pár tisícovek levnější. Když ale započítáme riziko, konzultaci s mechanikem, právníkem a čas, který strávíme na prohlídkách vozu a s jeho převodem, zjistíme, že výsledná cena vozu na inzerát bude vyšší než nákup v kvalitním autobazaru.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688