TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.01.2013 11:05:26

Věznice se bojí vzpoury! Bachaři promýšlí, jak provést amnestii

Vězeňská služba začala okamžitě prověřovat, kterých vězňů se dílčí amnestie vyhlášená prezidentem týká ČTK to dnes řekl první náměstek generálního ředitele vězeňské služby Marian Prokeš.
 

Věznice zjišťují, na kolik lidí se rozhodnutí prezidenta vztahuje. "Svoláváme vedoucí příslušných úseků, bude to práce přinejmenším na celou noc. Musíme vygenerovat ty, kterých se amnestie týká, a ti budou ve středu propuštěni," uvedl Prokeš. V České republice je nyní zhruba 23.000 vězňů.
 

"Byly přijaty pokyny ke zjištění konkrétního počtu dotčených odsouzených v jednotlivých kategoriích, přičemž o každém odsouzeném bude následně rozhodovat soud. Dále byly vydány rozkazy k zajištění bezpečnosti a pořádku v jednotlivých věznicích,“ dodala mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová.
 

Zpráva o dílčí amnestii, kterou dnes vyhlásil prezident Václav Klaus, se už rozšířila také v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou, kde je nyní 760 vězenkyň. "Nějaké emoce to vzbudilo, ženy tu informaci zaregistrovaly. Každá asi doufá, že se jí to týká," popsala ČTK mluvčí věznice Eva Hodná náladu. Vedení věznice prý ale zatím nemá ani hrubý odhad počtu žen, na které se amnestie vztahuje, čekat bude na rozhodnutí soudů.
 

"Budou nám muset poslat příkazy k propuštění těch konkrétních odsouzených, kterých se to bude týkat," vysvětlila mluvčí. Podle ní se zatím nedá odhadnout ani to, jak dlouho se věznice bude propouštěním zabývat. Každá žena totiž musí dostat potvrzení o propuštění. "Musíme jí vrátit doklady, musí dostat peníze, které měla na kontě, musíme jí vrátit její osobní
věci," vysvětlila.
 

Podle informací ČTK do dnešního dne pracovníci věznic o chystané amnestii nevěděli. "Vězni doufali, že amnestii vyhlásí nový prezident, netušilo se, že to udělá ještě Václav Klaus. Teď je otázka, zda se k tomu přikloní i nový prezident, případně jakou skupinu pro amnestii zvolí," řekl ČTK pracovník jedné z věznic na západě Čech, který nechtěl být jmenován. Dodal, že v jejich zařízení se bude amnestie týkat "hlavně kapsářů a případů bagatelní trestné činnosti".
 

Podle jeho názoru by však mohlo dnešní vyhlášení dílčí amnestie znamenat riziko pro věznice, protože očekávání některých odsouzených nebylo naplněno, a tak by se mohli pokusit vzepřít.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688