TNBiz (TN.cz)
Investice  |  29.12.2012 10:53:47

Předseda Zemědělského svazu Pýcha se obává o osud zemědělských agentur

PRAHA (MEDIAFAX) - Agentury pro zemědělství a venkov by se neměly slučovat se Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF), myslí si předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Letošní rok vnímá jako dobrý, alespoň po ekonomické stránce.

"Pro nás byl letošní rok z ekonomického hlediska v průměru dobrý," bilancuje Pýcha. Výjimky ovšem existují, jsou to podniky poškozené suchem nebo mrazy. Vláda a ministerstvo zemědělství se k problému podle něj postavily laxně. "To, že vláda, respektive ministerstvo zemědělství, do dnešní nebylo schopné zrealizovat jakoukoliv podporu, kromě předčasného vyplacení záloh na SAPS, ukazuje naprostou bezzubost vedení této země," řekl Mediafaxu předseda svazu.

Stále doufá v diskusi o budoucnosti vratky na spotřební daň u zemědělských strojů, tzv. zelené nafty. "Pořád doufám, že se nám podaří ministerstvo a vládu přesvědčit, že je chyba zelenou naftu úplně rušit," uvedl. Možná se podle jeho slov zopakují protestní jízdy zemědělské techniky, které organizovala kvůli právě těmto legislativním změnám Agrární komora.

Přes všechny problémy ovšem podle jeho slov nebyl rok 2012 špatný. "My máme trochu jinou metodiku výpočtu zisku než Český statistický úřad. Naše metodika nám ukazuje, že loňský zisk sektoru byl 13 miliard korun a pro letošní rok očekáváme 10 miliard korun," řekl Pýcha. ČSÚ vypočítal loňské zisky na 17,1 miliardy korun.

V příštím roce neočekává prudký nárůst cen vepřového masa, podle Pýchy bude spíše pozvolný, zvyšující se ceny obilí se podle něj do cen masa již promítly. Předseda ale kritizoval slučování SZIF a agentur pro zemědělství a venkov. "Chápu ministerstvo, že chce snižovat počty pracovníků, že chce zefektivnit státní správu a v principu souhlasím se slučováním dozorových organizací. To jsou věci, které nám přijdou smysluplné, ale u agentur si tím nejsme úplně jistí," tvrdí Pýcha. Obává se, že zemědělci nedostanou rady, jak podat žádosti o dotace, což podle něj může být u malých farmářů velký problém.

Ministerstvo v polovině prosince ohlásilo, že plánuje propustit 82 zaměstnanců z agentur, chce tak ušetřit 38 milionů korun. Mezi lety 2010 a 2016 by pak chtěl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) celkově ušetřit 16 miliard korun.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688