TNBiz (TN.cz)
Investice  |  22.12.2012 21:13:46

V Praze je dvakrát větší nabídka bytů, než je poptávka

PRAHA (MEDIAFAX) - Pražský rezidenční trh vykazuje dlouhodobý převis nabídky nad poptávkou. Loni nabízeli prodejci 7098 volných bytů, přičemž už tehdy se odhadovalo, že prodej bude zhruba poloviční a developeři letos vrhli na trh další stovky bytů, vyplývá ze zprávy Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Při podrobnějším pohledu na statistiku prodeje nových bytů v roce 2011 lze zjistit, že trh ovládá několik velkých hráčů. Ze 154 developerských společností se pak dvacítka nejúspěšnějších na celkovém prodeji podílela ze 70 procent.

V průběhu loňska dokončili developeři v Praze 71 projektů, v nichž bylo na začátku roku 1901 volných bytů. Na konci roku jich bylo ještě 991 volných, takže se jich prodala zhruba polovina. Prodané jednotky jsou víceméně nahrazovány přibližně shodným počtem nově nabízených bytů. Výrazný pokles počtu neprodaných bytů nelze tedy očekávat ani letos.

Na trhu bylo počátkem letošního roku zhruba 1677 bytů, které na svého kupce už marně čekají již více než rok, a 770 z nich dokonce déle než dva roky. "Varovné je, že volných bytů, které buď už byly dokončeny, nebo budou dokončeny v průběhu tohoto roku, bude dohromady v Praze více než 4700," informuje zpráva.

Velmi zajímavý je pohled na prodeje bytů v závislosti na velikost projektu. U developerských projektů v rozsahu do 50 bytů se prodalo téměř 20 procent z nich. U projektů nad 100 bytů to bylo už přes padesát procent. Důvodem je, že byty v menších projektech bývají dražší, protože fixní část nákladů se rozpočítává na menší počet bytů.

Pokud vláda přistoupí k rychlejšímu a razantnějšímu zvýšení DPH do konce roku 2012, bude poptávka po dokončených bytech i v posledních týdnech roku stoupat. Navíc bude umocněna dalšími slevami na tyto byty. Chystané jednotky už budou muset v kalkulacích s DPH ve výší až 20 procent a developeři budou mít velký problém se samotným spuštěním prodejů.

Z celkového počtu se loni prodalo nejvíce nových bytů v metropoli v Praze 5. Tato městská část si ukrojila více než čtvrtinový podíl, s minimálním odstupem pak následuje Praha 9. Na pomyslném třetím místě z hlediska bytů skončila Praha 10 a 17procentním podílem na trhu.

Nejméně bytů se prodalo v městských obvodech Praha 1 a 2, dále to pak byly Prahy 3, 6 a 7, kde ani v jedné z lokalit tržní podíl nepřekročil dvě procenta. Na vině jsou podle analýzy především stále vysoké ceny nových bytů. Dobře je to vidět například na Praze 3, kde celková nabídka nových bytů na počátku loňského roku sice tvořila zhruba 7,6 procenta celkové nabídky všech bytů v metropoli, ale prodalo se zde nakonec pouze dvě procenta z celkových prodejů.

Při srovnání jednotlivých městských obvodů je suverénně nejdražší lokalitou centrum města. V městských obvodech Prahy 1 a 2 se průměrná cena bytů pohybuje okolo 71 tisíc korun za metr čtvereční bez DPH. Naopak nejlevnější byty jsou k dostání v Praze 9 (42 843 korun bez daně) následované Prahou 5 (45 159 korun bez daně).

Z analýzy vyplývá, že průměrná cena nového bytu v developerském projektu je 48 433 korun za metr čtvereční. Garsonka o podlahové ploše 35 metrů tak kupujícího vyjde na více než 1,9 milionu korun včetně aktuálně platné DPH, byt 2+kk o ploše 50 metrů pak na více než 2,7 milionu korun včetně daně.

Analytici sestavili i žebříček deset nejlevnějších a deset nejdražších katastrálních území. Vyplývá z něj, že aktuálně nejlevnější nové byty jsou k dostání ve Štěrboholích, ty úplně nejdražší naopak na Smíchově.

František Bužek, buzek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688