Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  21.12.2012 15:52:20

Spotřebitelské úvěry v EU: letos zatím mírný pokles

Evropský trh spotřebitelských úvěrů vykázal v letošním prvním pololetí mírný pokles o 0,33 %. Souhrnná hodnota nově poskytnutých úvěrů dosáhla 80,6 miliardy eur, což je o 200 milionů méně než v prvním pololetí loňského roku. Zatímco počet nově uzavřených smluv se meziročně snížil z 13,034 milionu na 12,797 milionu, tedy o 1,82 %, celková výše pohledávek ze všech běžících úvěrů vzrostla z 281 miliard eur na 282,9 miliardy eur, neboli o 0,66 %. Vyplývá to z údajů organizace Eurofinas, která zastřešuje poskytovatele spotřebitelských úvěrů ze sedmnácti zemí Evropy. Členem Eurofinas je i Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA).

Zatímco skandinávské státy, Velká Británie či Německo podle pololetních statistik Eurofinas zaznamenaly růst objemu spotřebitelských úvěrů, opačný trend naopak nahlásil jih Evropy (Portugalsko, Španělsko i Itálie), ale také Belgie, Francie a Česká republika. Koresponduje to s výsledky členských společností ČLFA za první až třetí čtvrtletí letošního roku, které potvrdily meziroční pokles tuzemského trhu spotřebitelských úvěrů o 1,2 %.

„Mírný pokles českého trhu lze vnímat v několika rovinách. Zcela jistě v sobě odráží nedobrý vývoj domácí ekonomiky. Na spotřebitelskou důvěru a tedy ochotu utrácet má ale vliv i obecně sdílené negativní hodnocení poměrů ve vrcholné politice a ve společnosti vůbec. Také proto u nás panuje velká spotřebitelská zdrženlivost, možná větší, než by odpovídalo skutečnému stavu veřejných, ale rovněž rodinných financí. Menší objemy mohou navíc naznačovat snahu seriózních poskytovatelů eliminovat potenciálně rizikové kontrakty,“ říká místopředsedkyně představenstva ČLFA Blažena Valkošáková.

 

Eurofinas,

neboli Evropská federace asociací bankovních domů (European Federation of Finance House Associations) zastřešuje poskytovatele spotřebitelských úvěrůEvropské unie, a to prostřednictvím příslušných národních asociací. Jejími členy jsou organizace ze sedmnácti států včetně Česká leasingové a finanční asociace (ČLFA). V loňském roce poskytly členské firmy všech asociací sdružených v Eurofinas na potřeby svých klientů více než 326 miliard eur.

Více na: www.eurofinas.org

 

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA)

je zájmovým sdružením nebankovních společností zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 53 členů.

Více na: www.clfa.cz

 

Kontakt pro média:

Pavel Hálek

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688