TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  19.12.2012 10:50:06

Poslanci schválili v závěrečném čtení zákon o obětech trestných činů

PRAHA (MEDIAFAX) - Právo na poskytnutí odborné pomoci, na ochranu soukromí, ale i právo na vyšší odškodnění vymezuje nová komplexní úprava zákona o obětech trestných činů, kterou v úterý schválila Poslanecká sněmovna ve třetím čtení. Zákon má pomoci obětem vypořádat se s následky trestného činu co nejméně bolestivě.

O kontroverzním návrhu předsedy poslaneckého klubu Marka Bendy (ODS), který mohl odložit reálné fungování zákona o několik let, nakonec sněmovna nerozhodovala, poslanec návrh stáhnul. Podle jeho pozměňovacího návrhu se neměla nová úprava vztahovat již na probíhající řízení. "Tento návrh zákona je ukázkou, že vláda rozhodně pouze neškrtá, jak s oblibou tvrdí opozice, ale hospodaří rozumně a efektivně, neboť dokáže navýšit finanční podporu tam, kde je skutečně potřebná," řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Poslanci schválili pozměňovací návrh bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), který reflektoval nový občanský zákoník. Nově tak oběti trestných činů dostanou od státu 10 tisíc korun v případě lehkého ublížení na zdraví, 50 tisíc korun při těžké újmě a 200 tisíc korun pozůstalí, pokud oběť zemře. "Tato peněžitá pomoc od státu neřeší náhradu újmy, kterou může oběť vyžadovat od pachatele trestného činu, jde o bonus, podle kterého může okamžitě operovat, financovat si právníka nebo jiné služby," vysvětlil Pospíšil, podle kterého se jedná o historickou chvíli.

Dosavadní právní úprava, která se obětí trestných činů týká, je podle bývalého ministra roztříštěná. "Jedná se o úplně nový zákon. Dosud byla otázka obětí trestných činů neúplně upravena v několika právních předpisech, například v trestním řádu. Tím, že budeme mít komplexní samostatný zákon, s kterým může pracovat každá oběť trestného činu, se přiblížíme k ostatním státům západní Evropy, kde v trestním řízení je oběť vždycky preferována a výrazně chráněna," uvedl již dříve Pospíšil.

Klíčovou změnou je zavedení práva na poskytnutí odborné pomoci. "Na první pohled to vypadá jako věc, která již dneska existuje, ale bohužel má za standardy západní Evropy co dohánět," podotkl Pospíšil.

Odbornou pomoc by měl podle předlohy zajišťovat jak neziskový sektor, tak by měly být rozšířeny pravomoci probační a mediační služby.

"Právo na peněžitou pomoc vznikne i v případě, že věc byla odložena, neboť se nepodařilo pachatele zjistit nebo ho nelze trestně stíhat pro nepříčetnost, nedostatek věku nebo nedostatek souhlasu příslušného orgánu s trestním stíháním či z důvodu udělení milosti nebo jde-li o pachatele, který je vyňat z pravomoci orgánů činných v trestním řízení nebo protože pachatel zemřel," uvádí návrh zákona.
"Nároky na náhradu škody či nemajetkové újmy vůči pachateli bude nově přecházet na stát, a to v rozsahu poskytnuté pomoci," navrhuje ministerstvo.

Oběti trestných činů budou mít při řízení nově nárok na doprovod důvěrníka, kterým může být blízká osoba. Hlavním účelem přítomnosti důvěrníka je psychická pomoc. "Důvěrníkem však nemůže být ten, kdo v řízení vystupuje jako obviněný, obhájce, svědek, znalec nebo tlumočník," stojí v zákoně.

Ministerstvo spravedlnosti se při přípravě zákona inspirovalo příkladem Švýcarska, Kanady nebo Německa, kde je tato problematika upravená samostatným zákonem.

Zákon nyní putuje do Senátu.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688