TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.12.2012 13:35:54

Věci veřejné budou obstruovat jednání sněmovny kvůli zdravotnictví

Poslanci Věcí veřejných budou navrhovat velké množství bodů, které se týkají možného rušení nemocnic, úhradové vyhlášky na příští rok a neuzavřených smluv mezi nemocnicemi a pojišťovnami. Budou tak obstruovat předvánoční jednání Poslanecké sněmovny, řekl v úterý předseda VV Radek John.

Podle Johna budou poslanci chtít zařadit mnoho bodů, které se týkají konkrétních nemocnic, dokud se jim nepodaří rozbít mlčení ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Ten by měl podle opozičních poslanců například vysvětlit, proč není možné zveřejňovat smlouvy mezi nemocnicemi a pojišťovnami a dozvědět se tak, jaké nemocnice pracují efektivně a jaké ne. "Nemíníme ohrozit schvalování státního rozpočtu na příští rok," doplnil poslanec Vít Bárta o bodu, který by se měl projednávat ve středu.

Věci veřejné se snažily zařadit body týkající se zdravotnictví již v minulých týdnech, k obstrukcím tak podle poslanců přistupují jako k extrémnímu kroku. "Už čtrnáct dní se snaží koalice vykličkovat a vyhýbat se otázkám na zcela korupční systém rušení lůžek a oddělení nemocnic. Budeme se snažit vydržet maximálně," prohlásil John, podle kterého hraje ministr Heger "mrtvého brouka." "Občané si musí všimnout, že někdo ve sněmovně to chce řešit a někdo ne," poznamenal předseda strany, který se bude snažit upoutat na situaci ve zdravotnictví maximální pozornost veřejnosti.

Koaliční poslanci podle Johna budou nejspíš chtít skončit jednání před Vánocemi a vyčítat tak VV, že obstruují. "V to případě jim budeme říkat: Není vám zdraví obyvatel důležitější, než Vánoce?".

Strana NS-LEV 21 podpoří zařazení jednotlivých bodů, ale podle jejího předsedy Jiřího Paroubka obstrukce mohou nahrávat vládní koalici. "V situaci, kdy nejsou hlasy například pro 'drahotní' balíček, tak zde bude několik hodin probíhat nesmyslná diskuze ze strany Věcí Veřejných," vysvětlil svůj pohled Paroubek. Například poslanec Roman Pekárek (za ODS) je v úterý u odvolacího soudu, který řeší jeho údajné korupční jednání, za které již byl zatím nepravomocně odsouzen. S podobnou situací se poslanec Paroubek setkal již při schvalování církevních restitucí.

Straně se nelíbí úhradová vyhláška na příští rok a to, že posledních pět pracovních dní před koncem roku nejsou uzavřené smlouvy mezi pojišťovnami a nemocnicemi. Podle člena správní rady VZP a poslance Michala Babáka (VV) se budou smlouvy uzavírat nejspíš až v lednu, možná se nestihnou uzavřít ani do února. Navíc podle něj VZP není schopná koordinovat své kroky, její zástupci "chaoticky" jezdí po nemocnicích a snaží se uzavřít smlouvy. Babák také zmínil, že kvůli úhradové vyhlášce bude VZP prodělávat a do března by mohla vstoupit do nucené správy.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688