BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  17.12.2012 11:00:42

Na finanční trhy vánoční atmosféra ještě nedorazila

V případě, že toužíte zažít vánoční atmosféru, tak si zajeďte do obchodního domu a ne na finanční trhy. Ty se díky politickým průtahům stále nemohou v tomto předvánočním období zklidnit a jen tak si klimbat bez větších pohybů. Stále nedořešený “fiskální útes“ v USA, divoké Řecko, Itálie a na konci týdne summit Evropské unie jsou události, které nedají investorům spát ani v adventním období. 

Pondělí
Italský premiér informoval o své rezignaci

V Evropě se v pondělí strhl boj o italského premiéra. Mario Monti o víkendu informoval média, že po schválení veřejného rozpočtu pro rok 2013 ze svého postu rezignuje. Nad touto zprávou se zaradoval hlavně mediálně proslulý Silvio Berlusconi, který se chce vrátit zpět na politické výsluní. Výnosy 10letých italských dluhopisů po těchto zprávách o rezignaci premiéra Maria Montiho rapidně poskočily o 36 bazických bodů na konečných 4,87 procenta.

Úterý
Začátek dvoudenního zasedání americké centrální banky

V úterý se přesunula pozornost amerických obchodníků ze svárů v americkém kongresu ohledně rozpočtu na příští rok (tzv. fiskální útes) na dvoudenní zasedání americké centrální banky (Fed). Již v první den zasedání bankovní rady investoři spekulovali o tom, že Fed oznámí, že bude v příštím roce tisknout ještě více peněz než nyní.

Německý Index ZEW
V úterý byl zveřejněn německý index ekonomického sentimentu (Index ZEW). Ten překonal všechna očekávání, když dosáhl hodnoty na úrovni sedmiměsíčního maxima a vyšplhal se tak ke kladné hodnotě 6,9 bodů. Analytici přitom očekávali jeho pokles na úroveň mínus 11,5 bodů. Tato informace o lepšící se ekonomické náladě v největší ekonomice eurozóny je pro stav německé ekonomiky více než pozitivní.

Řecko
V úterý byl poslední den, do kdy mohli věřitelé uplatnit svůj nárok vůči Řecku v rámci programu zpětného odkupu dluhopisů. Atény nakonec dosáhly cílové hodnoty 30 mld. eur, když celková nominální hodnota dluhopisů přihlášených k zpětnému odkupu dosáhla úrovně 31,8 mld. eur.  Celkově se ale dluh snížil o něco méně, než po Aténách tzv. “trojka" požadovala. Bylo to z toho důvodu, že Helénská republika vyplatila věřitelům v průměru 33,5 procenta nominální hodnoty dluhopisů, tedy o něco více, než se předpokládalo.
Ve výsledku se dluh Řecka snížil o 450 mil. eur, tedy méně než byl původní záměr, čímž stát dosáhne v roce 2020 zadlužení ve výši 126,6 procenta HDP místo požadovaných 124 procent.
Řecko bude podle odhadů Evropské komise v roce 2014 nejchudší zemí eurozóny. Výše HDP na hlavu klesne vůči průměru zemí EU na hodnotu 71,3 procenta. V již zmiňovaném roce 2014 by v Helénské republice měla skončit recese a HDP by po šesti letech krize mělo dosáhnout úrovně o jednu pětinu nižší než před krizí. Šest let krize se tedy bezesporu výrazně podepsalo na životní úrovni Řeků.

Středa
Fed v přístím roce vytiskne více peněz

Celý svět čekal na to, jak vyvrcholí dvoudenní zasedání americké centrální banky a jakou měnovou politiku její šéf Ben Bernanke pro příští rok navrhne. Nakonec federální banka nezklamala úterní investorská očekávání a naplnila předpovědi analytiků do detailů. Od nového roku tak k nákupu hypotéčních dluhopisů přidá Fed ještě nákup státních dluhopisů a měsíčně tak utratí celkem 85 miliard dolarů. Pro peníze nebude Fed chodit daleko. V prohlášení oznámil, že investice do státních dluhopisů budou financovány z nově vytištěných peněz. Předseda Fedu Ben Bernanke pak na tiskové konferenci zveřejnil ekonomickou předpověď pro USA na příští období. Do roku 2015 by se Spojené státy americké měly dočkat snížení míry nezaměstnanosti pod 6,5 procenta, inflace by se měla udržet pod 2 procenty a HDP by mělo růst tempem mezi 2,3 – 3 procenty ročně.

Fiskální útes
V noci z úterý na středu spolu jednali lídři demokratů a republikánů. Obama slevil ze svých požadavků a snížil částku, kterou by měly USA vybrat na daních během příštích 10 let, a to z 1,6 biliónu na 1,4 biliónu dolarů. Na tuto nabídku reagoval šéf republikánů Boehner s prohlášením, že jestliže Obama dokáže poskytnout více detailů o snížení výdajové stránky rozpočtu, tak se mohou dohodnout. Obama i Boehner se shodli na snížení deficitu o 4 bilióny dolarů během příštích 10 let, ale rozcházejí se v tom, jak toho dosáhnout.

Velká Británie
Trh práce ve Velké Británii měl důvod k oslavě. Počet Britů žádajících o podporu v nezaměstnanosti v listopadu rapidně klesl a počet pracujících dosáhl svého rekordního maxima. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti minulý měsíc klesl o 3 000. Meziročně pak poklesl o 128 000 na konečných 2,5 milionu a dostal se tak na minimum z května 2011. Počet pracujících Britů zlomil dlouholetý rekord z roku 1971 a dosáhl počtu 29,6 milionu. Míra nezaměstnanosti zůstala na 7,8 procentech.

Čtvrtek
Summit EU

Na čtvrtečním summitu EU dosáhly politické špičky dohody, která změní celé bankovnictví eurozóny. Ministři financí protlačili návrh na posílení Evropské centrální banky (ECB) do pozice supervizora, ve kterém by se mohla objevit již v roce 2014.
ECB by měla začít kontrolovat až 200 bank napřímo. Nepřímo bude mít prostřednictvím velkých bank vliv až na 6 000 bank v unii.
Po hektickém roce znamená schválení bankovní unie vítězství a výrazný krok napřed v boji proti hospodářské krizi, poněvadž právě banky byly v případě Irska a Španělska jedním z důvodů, proč se tyto státy dostaly na pokraj krachu. Evropa však nemá ani po dosažení tohoto významného konsenzu čas na odpočinek.
Dalším krokem bude vytvoření fondu, který bude řídit kontrolovanou likvidaci problémových bank. Navíc v příštím roce budou pokračovat jednání směřující k další evropské integraci, a to k vytvoření fiskální unie.

Trh práce v USA si polepšuje
V USA byl ve čtvrtek zveřejněn týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti, který minulý týden dosáhl 343 000. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti za poslední čtyři týdny klesl o 108 000, co značí, že americké firmy se již zcela vzpamatovaly z bouře Sandy. K podpoře zaměstnanosti přispěl i Fed, a to svou politikou tištění peněz.

Pátek
Německý sektor služeb si polepšuje, výroba stagnuje

Během pátečního dopoledne byl zveřejněn německý Index nákupních manažerů (Index PMI) ze sektoru služeb a výroby.
Prosincová PMI data z Německa přinesla radostnou zprávu pouze pro sektor služeb, který dosáhl 52,1 bodů, co je nejlepší výsledek za poslední půl rok. Méně se dařilo výrobnímu PMI indexu, který se už od března drží pod hodnotou 50, která je hranicí mezi ekonomickým růstem a kontrakcí. Dnešní výsledek 46,3 bodů značí, že ani Německo ještě nemá zdaleka vyhráno. Výhledově bychom se, ale měli dočkat zlepšení a německá ekonomika by měla navázat na úterní pozitivní výsledky Indexu ZEW a nastartovat novou éru.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688