TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.12.2012 08:50:42

Peake odvolala 1. náměstka na ministerstvu obrany Vlastimila Picka

PRAHA (MEDIAFAX) - Nová ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM) den po svém nástupu na nový rezort udělala výrazné personální změny. Odvolala 1. náměstka rezortu Vlastimila Picka, ředitele Národního úřadu pro vyzbrojování Pavla Bulanta a ředitele kabinetu Františka Šulce, potvrdil Mediafaxu mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Ministryni se nelíbilo, že funkci prvního náměstka zastává bývalý náčelník generálního štábu Vlastimil Picek, což je podle ní v rozporu s principem civilní kontroly armády. Funkci totiž považuje za výsostně politickou a Pickova náhradníka chce hledat ve shodě s koaličními partnery.

"K panu armádnímu generálovi Vlastimilu Pickovi chovám obdiv a vyjadřuji poděkování za vše, co udělal pro armádu a Českou republiku. Upřímně doufám, že pochopí důvody mého rozhodnutí, a že se dohodneme na jiné formě spolupráce," uvedla ministryně. Bývalý náčelník generální štábu armády Picek patří totiž k předním českým odborníkům, kvůli tomu si ho také na rezort po skončení jeho kariéry v armádě přivedl Alexandr Vondra.

Rezort opustí i další klíčoví muži. Odejít totiž musí i náměstek ministryně obrany pro obranné akvizice (z pověření) a ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování ministerstva obrany brigádního generál Pavel Bulant. Důvodem jsou zřejmě zakázky na uniformy pro vojáky.

"Fakt, že opakovaně nezvládnutou veřejnou zakázkou nejsou pokryty základní potřeby vojáků, podpořený rozhodnutím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, ve kterém konstatuje porušení zákonů ČR při vyhlášení této veřejné zakázky, je závažným důvodem k zajištění adresné odpovědnosti za výše uvedené skutečnosti," uvedl k tomu Pejšek.

V této souvislosti Peake rovněž oznámila, že v blízké budoucnosti hodlá přistoupit k úplnému zcivilnění takzvané civilní části ministerstva. "V rámci tohoto kroku nebude Národní úřad pro vyzbrojování obsazen vojákem v činné službě," dodal Pejšek s tím, že bude zároveň zrušena funkce náměstka pro obranné akvizice, která je podle ministryně nadbytečná.

Třetím úředníkem, který bude muset ministerstvo opustit, je dosavadní ředitel kabinetu ministryně František Šulc.

Rozhodnutí nové ministryně tvrdě zkritizovala opozice. Podle stínového ministra obrany za ČSSD Jana Hamáčka je čtvrteční rozhodnutí Peake v přímém rozporu s tím, co ještě ve středu avizovala. Ministryně totiž uvedla, že nehodlá na rezortu provádět nějaké kobercové nálety na personální obsazení úřadu. Hamáček však její rozhodnutí označil za svržení atomové bomby.

"Očekával jsem, že ministryně, která nemá žádnou zkušenost s rezortem obrany, si vyhradí nějakou dobu na to, aby se vůbec seznámila s tím, co se na úřadu děje a co jednotlivý vedoucí pracovníci dělají a že představí veřejnosti a armádě nějakou koncepci. Ona bez jakéhokoliv času na seznámení s rezortem přišla s tak zásadní změnou," kritizuje stínový ministr.

Podle jeho slov byl Picek mužem, jenž připravoval řadu legislativních podkladů, které se týkaly zajištění bezpečnosti státu. Mimo jiné šlo o podklady týkající se mobilizace či aktivních záloh a také se věnoval vyjednávání se švédskou stranou ohledně dalšího pronájmu stíhaček Gripen.

"Jeho odvoláním jsou tyto procesy velmi narušeny, zejména ve chvíli, kdy ministryně přiznala, že ještě vůbec netuší, kdo prvního náměstka Picka a další odvolané nahradí," dodal Hamáček s tím, že hrozí riziko destabilizace ozbrojených sil, což by si vláda dovolit neměla.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688