TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.12.2012 14:50:36

Vladimír Dlouhý se do pondělí rozhodne, zda se obrátí na Ústavní soud

PRAHA (MEDIAFAX) - Jeden z vyřazených kandidátů na prezidenta Vladimír Dlouhý oznámil, že si do pondělí rozmyslí, zda se obrátí na Ústavní soud. Nejvyšší správní soud totiž ve čtvrtek rozhodl, že v jeho případě ministerstvo vnitra jednalo správně, když kandidaturu odmítlo pro počet neplatných podpisů na peticích.

"Nejvyšší správní soud odmítl argumenty mého odvolání proti rozhodnutí ministerstva vnitra z 23. listopadu 2012, kterým mě z důvodu nedostatečného počtu podpisů občanů odmítlo registrovat jako kandidáta na funkci prezidenta. Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu beru v této chvíli na vědomí. Další kroky oznámím v pondělí po důkladném prostudování zdůvodnění, které vedlo soud k jeho rozhodnutí," reagoval Dlouhý.

Ten již dříve avizoval, že se nebude na Ústavní soud obracet za každou cenu, přestože to byl právě on, kdo po vyřazení jako první upozornil na to, že ministerstvo vnitra zvolilo matematicky chybný a nelogický postup při vyřazování chybových podpisů z prezidentských petic. "Pokud můj právní tým neshledá v odůvodnění Nejvyššího správního soudu zásadní pochybení, budu postupovat v souladu se svými dřívějšími prohlášeními a nebudu hledat zastání u Ústavního soudu. Mým hlavním cílem je, aby první přímá volba českého prezidenta proběhla důstojným způsobem a ve stanoveném termínu," zopakoval Dlouhý.

"Věděl jsem, že zákon o přímé volbě prezidenta není dokonalý a že svou kandidaturou na sebe beru riziko toho, že se některá jeho ustanovení mohou obrátit proti nestranickým kandidátům. Jsem nicméně přesvědčen, že jsem získal podpisy více než 50 000 občanů podporujících moji kandidaturu na prezidenta. Ve sbírání podpisů jsem postupoval otevřeně a čestně. Díky předvolební kampani, cestování po celé naší zemi a rozhovorům s lidmi i s mými podporovateli jsem získal neocenitelné zkušenosti, které je možno v budoucnu zhodnotit. Důvody, které mne ke kandidatuře vedly tedy nespokojenost se současnou situací a přesvědčení, že jsem schopen České republice něco nabídnout, rozhodně nepominuly," dodal Dlouhý.

NSS ve čtvrtek vynesl verdikt nad kandidáty, které ministerstvo vnitra vyřadilo z první přímé volby prezidenta. Kromě těch, kteří nesplnili zákonné podmínky a neodevzdali petice s padesáti tisíci hlasy, se to týká Jany Bobošíkové, Tomia Okamury a Vladimíra Dlouhého. Jediná Bobošíková se verdiktem soudu vrací do boje o Hrad.

Soud tak uznal námitku, že ministerstvo chybovalo ve výpočtech. To totiž chybovost ve dvou kontrolních vzorcích u každého kandidáta, o kterou se sníží celkový počet podpisů, sčítalo místo toho, aby ji zprůměrovalo. Bobošíková se tak po upraveném výpočtu dostala přes potřebných 50 tisíc hlasů a podle rozhodnutí soudu ji tak musí ministerstvo zaregistrovat.

"Dospěli jsme k závěru, že se ministerstvo vnitra dopustilo nezákonnosti v otázce promítání zjištěné průměrné chybovosti těch dvou zkoumaných vzorků do celkové počtu předložených podpisů," uvedl ve čtvrtek předseda volebního senátu NSS Vojtěch Šimíček s tím, že jediným správným řešením je chybovost zprůměrovat.

V případech Vladimíra Dlouhého a Tomio Okamury však soud konstatoval, že chybovost jejich podpisových archů je natolik vysoká, že i po novém přepočtu počet podpisů nedosahuje 50 tisíc a jejich stížnosti tak byly zamítnuty.

Na vnitro už se snáší i kritika opozice. Například předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc doufá, že ministerstvo vnitra vyvodí politickou zodpovědnost, naznačil, že pochybení by mělo stát křeslo šéfa odboru veřejné správy Václava Henycha.

Katerina Surmanová, Miroslav Kyncl, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688