TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  12.12.2012 10:55:09

Průměrný klient banky v ČR zaplatil v listopadu za poskytnuté služby 177 korun

PRAHA (MEDIAFAX) - Za užívání bankovních služeb zaplatil letos v listopadu průměrný klient bankovních ústavů v České republice 177 korun. To představuje mírné zvýšení proti předchozímu měsíci o 1,50 koruny, statistiku zveřejnil ve středu server bankovnipoplatky.com.

S blížícím se koncem roku čtyři banky navázaly na změnu v sazebníku Volksbank a rozhodly se upravit svoje sazebníky. "Některé změny jsou spíše kosmetické, jiné se však dotknou většiny klientů. Zdražení úvěrů a některých sankcí klienty nepotěší, zlevnění zahraničních plateb, ale určitě ano," uvedl vlastník serveru bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Raiffeisenbank zvýšila měsíční poplatky za vedení účtů, a to většinou o částku od 5 do 20 korun. Týkají se však balíčků, které banka již nenabízí. Vzroste také poplatek za měnovou složku u multiměnových účtů z 15 na 29 korun. O šest korun měsíčně zdražuje vedení debetních karet. Podle banky je cílem těchto změn motivovat klienty k přechodu na eKonto. "Ve zkratce, pokud splníte podmínky pro vedení eKonta, změny sazebníku se vás zásadně nedotknou, prodraží se však debetní karta vydaná mimo balíček," komentoval změny Nacher.

Pozitivní změnu sazebníku naopak provedla mBank. Od 1. listopadu zrušila poplatky za europlatby SEPA a za všechny odchozí platby z podnikatelského účtu mBusiness Konto. Nejvýraznější změnou je však snížení poplatku za druhou a každou další odchozí platbu v měsíci na spořicím účtu eMax Plus na 19 z původních 150 korun.

ČSOB / Poštovní spořitelna své změny podle informací serveru bankovnipoplatky.com neprozradí, musíte se jimi doslova prohrabat. Jsou však víceméně kosmetické, zpoplatní se dotaz na zůstatek na účtu prostřednictvím cizího bankomatu (nově 9 korun) a jinou výši splátek budou mít klienti u volitelného pojištění ke spotřebitelským úvěrům. Nově se splátka pojistného bude počítat z měsíční splátky úvěru a ne z celkového úvěru.

Tyto změny v sazebnících bank a také zvýšená frekvence výběrů z bankomatů a příkazů k úhradě před blížícími se Vánocemi vedla ke zvýšení Klientského indexu na hodnotu 177 korun.

Výpočty serveru v sobě kromě výše poplatků a provizí na jednotlivých účtech zahrnují výraznou složku spojenou s chováním klienta, což je pravděpodobně jeden z hlavních důvodů výborných výsledků mBank, u které platí klienti každoměsíčně nejméně. "Tato banka je zřejmě vyhledávána klienty, kteří nepoptávají celou paletu služeb, ale jde jim pouze o základní elektronický banking. Jinými slovy, i přes výborný výsledek, nelze její první místo brát automaticky jako plošné doporučení pro přechod všech klientů na mKonto," upozornil Nacher.

Server bankovnipoplatky.com zveřejňuje statistiky bankovních poplatků u jednotlivých finančních ústavů každý měsíc. Internetový portál si klade za cíl všeobecné zvyšování "bankovní" vzdělanosti, snižování bankovních poplatků a kultivaci vztahu banka - klient a klient - banka.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688