TNBiz (TN.cz)
Investice  |  11.12.2012 19:15:06

Šťastný stahuje návrh na distanční výdej léků na předpis

PRAHA (MEDIAFAX) - Během druhého čtení zákona o léčivech ohlásil poslanec Boris Šťastný (ODS), že stáhne svůj návrh na zavedení dálkového výdeje léků na předpis. Ministerstvo na novele zákona zapracuje a předloží se později, řekl v úterý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Změnu již dříve odsouhlasil sněmovní zdravotnický výbor, i když si na stav jednání stěžovala například členka výboru Soňa Marková (KSČM). Tento návrh byl načten v rámci jednání výboru bez jakéhokoliv předešlého projednávání, bez oponentury, bez diskuze. Ani na zdravotnickém návrhu nebyl prostor, aby byly návrhy projednávány," vysvětlila Marková, naopak ministr zdravotnictví si spolupráci se Šťastným pochvaloval. Samo ministerstvo podle něj bude chtít podobnou novelu předložit v polovině roku 2013.

Poslanec si přál, aby bylo možné vydávat léky na předpis nejen v lékárně, ale že by se mohly doručovat i přímo do domovů lidí. "Dobře víte, že dnes je možné zasílat přes internet například léčivé přípravky, jejichž předpis není vyžadován. Nicméně po diskusi s některými odborníky jsem se rozhodl tento návrh odložit," vysvětloval změnu svého názoru Šťastný.

Šťastný dále na plénu Sněmovny obhajoval své další návrhy, které by se ve třetím čtení měly projednávat již v pátek. Od roku 2015 by se podle nich měl povinně používat elektronický předpis, výjimkou budou akutní případy. Pacienti budou podle něj lépe chráněni před možností nežádoucích účinků léků, které jim mohl lékař předepsat bez znalosti toho, že pacient bere již léky od jiného doktora. Navíc v současnosti podle Šťastného stačí napsat všechna nutná data na pivní tácek, či na papírový ubrousek, a ten dále jako předpis použít. Elektronický předpis by tak měl pomoci i v boji proti zneužívání receptů.

Všichni poskytovatelé zdravotní péče budou muset být připojení na internet, náklady podle poslance vyjdou na stovky korun měsíčně, stát ale podle něj může ušetřit až miliardu korun. Navíc je podle něj možné pomocí ušetřených peněz zvýšit úhrady. "Peníze se neztratí, zůstanou ve zdravotních pojišťovnách a budou se moci přerozdělit zpátky nejen ve prospěch pacientů, ale i poskytovatelů zdravotnické péče," uzavřel.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688