TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  11.12.2012 11:16:54

Mezi finančními řediteli roste optimismus navzdory klesající ekonomice

PRAHA (MEDIAFAX) - I přes nepovzbudivá čísla hodnotící současný stav české ekonomiky mají finanční ředitelé více optimismu než před půl rokem. Tehdy uvedlo nadějné vyhlídky 27 procent finančních manažerů, aktuální průzkum však ukázal optimistickou náladu u 40 procent z nich, uvádí v úterý průzkum společnosti Deloitte.

"Mírný optimismus mezi finančními řediteli v ČR se přenáší do ochoty nastartovat růst dodatečnými externími zdroji. Zatímco před půl rokem pouze pět procent ředitelů plánovalo do roka zvýšit dluhové zatížení firmy, nyní to je již pětina dotázaných," uvedl vedoucí partner oddělení auditu ve společnosti Deloitte ČR Martin Tesař s tím, že patrná je také klesající tendence v záměrech úroveň zadlužení snižovat.

Prioritou ředitelů podle průzkumu stále zůstává růst tržeb, a to jak na současných, tak na nových trzích. Obdobný je také trend v udržování zaměření se na úsporu nákladů. Mezi další priority patří investice.

"Významná pozice českých bank a nízké úrokové sazby jsou jedním z důvodů pro tento postoj. Banky jsou totiž velmi ochotné klientům poskytnout zdroje za atraktivních podmínek. Navíc, jak ukazuje průzkum, víra v delší udržitelnost příznivých finančních podmínek spíše roste," dodal Luděk Niedermayer, ekonomický expert společnosti Deloitte.

Průzkum také ukázal, že stále více firem zvažuje restrukturalizaci svého obchodního modelu. Jako možnou prioritu to připustilo 23 procent dotázaných finančních ředitelů, což je o 11 procent více než před půl rokem.

"Jistá míra opatrnosti firem je jasnou reakcí na krátkodobé i dlouhodobé nejistoty ohledně fungování ekonomik. Zároveň komplexní pohled na naše zjištění naznačuje, že podniky jsou na možné výkyvy trhů připraveny výrazně lépe, než tomu byl před nástupem krize v roce 2008," zakončil Niedermayer. Vítaným zjištěním je podle jeho slov rovněž nižší důraz na snižování nákladů, který naznačuje jak vyšší konsolidaci firem, tak i strategičtější zaměření, neboť nikoliv jen úspory, ale kvalita produkce a schopnost prodeje rozhoduje o úspěchu.

V regionálním srovnání se nejvíce zhoršily vyhlídky mezi finančními řediteli v Polsku a Slovinsku. Naopak nárůst optimismu spatřují kromě České republiky finanční manažeři v Chorvatsku, Rumunsku, na Slovensku a Bulharsku. Průzkum společnosti Deloitte se konal v září a říjnu letošního roku. Zúčastnilo se ho celkem 362 finančních manažerů z významných společností z těchto zemí: Bulharsko, Česká republika, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688