Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  10.12.2012 13:08:27

Metanolová aféra mění zvyky Čechů

Z obavy před otravou methanolem Češi výrazně omezili nákup lihovin ve večerkách a stáncích a vyžadují nové kolky na lahvích. Tři čtvrtiny (76 %) pravidelných konzumentů lihovin jejich spotřebu omezilo a nahrazují je pivem či vínem. V nejvíce postižených kategoriích, tedy rumu a vodce, preferují spotřebitelé zahraniční destiláty, kterým důvěřují tři čtvrtiny (77 %)Čechů oproti pětině (22 %) u české provenience. Vyplývá to z nezávislého výzkumu, který pro distributora Brown-Forman C&SR realizovala výzkumná agentura Perfect Crowd mezi respondenty starších 18 let, reprezentativním vzorku dle pohlaví, věku, vzdělání a regionu.

Hlavní zjištění výzkumu:

·         Nejvyhledávanějšími znaky nezávadných lihovin jsou nový kolek (53 %), zavedený obchodní řetězec (50 %) a zahraniční značka (40 %). Naproti tomu jen 27 % respondentů důvěřuje starým kolkům lihovin, vyrobených před rokem 2012.

·         76 % pravidelných konzumentů lihovin uvádí, že si v poslední době na úkor destilátů kupují spíše víno nebo pivo (zřídka likéry).

·         59 % respondentů obecně omezilo pití lihovin.

·         Rozdíl v důvěře k tuzemským lihovinám oproti zahraničním je velmi výrazný. Lokální vodce důvěřuje pouze 22 % oproti 77 % u zahraniční (za nejbezpečnějšípovažují spotřebitelé vodku Finlandia, které věří87 % respondentů).

·         78 % respondentů omezilo spotřebu lokální vodky, 76 % konzumaci lokálního rumu („tuzemák“). 

Výsledky výzkumu potvrzují, že v segmentu konzumentů lihovin metanolová aféra zanechala svoji stopu alidé více přemýšlejí o bezpečnosti alkoholických nápojů. Zajímají se o to, jaké lihoviny konzumují a na jakém místě je nakupují, patrná je větší důvěra k prověřeným místům prodeje.

Zároveň sledujeme odklon od neznačkových lihovin k prémiovým, od domácích značek ke značkám zahraničním. Nejmarkantnější je tento trend v kategoriích rumu a vodky, kde lokálním produktům důvěřuje jen 22 % spotřebitelů v případě vodky a 28 % u rumu („tuzemák“). Oproti tomuzahraničním vodkám důvěřuje 77 % spotřebitelů (nejlépe si stojí Finlandia s důvěrou 87 % respondentů) a 64 % spotřebitelů věří zahraničnímu rumu (92 % respondentů důvěřuje Bacardi). Za nejbezpečnější lihovinu je považována whisky, o které nepochybuje 95 % respondentů.

O velmi striktním systému kontroly výroby konzumního alkoholu ve Finsku mluví brandmanager Vodky Finlandia Michal Nejedlý:  „Jediným velkovýrobním lihovarem je zde AltiaPlc, které podléhá 99% produkce destilátů v celé zemi. Licenci k výrobě alkoholu uděluje Národní kontrolní úřad pro sociální zabezpečení a zdraví (Valvira). Další licenci je nutno získat od státní agentury pro bezpečnost chemikálií (TUKES). Samotná výroba Finlandia vodky podléhá dvojí kontrole v průběhu celého procesu. V každém kroku destilace je alkohol testován z hlediska kvality a nezávadnosti vstupních ingrediencí i obsahu metanolu.“

V restauracích by nedůvěru spotřebitelů k lihovinám rozptýlilo, pokud by jim obsluha nalévala z originální láhve přímo před nimi, vyjádřilo se 70 % respondentů. Skoro polovina (46 %) respondentů, si častěji než dříve raději koupí lahev lihoviny domů, než aby ji konzumovali v restauraci. 56 % respondentů omezilo pití lihovin v restauracích a barech, 51 % omezilo nákup lihovinobchodech.

OSMERO RAD: Pravidlabezpečného chování a konzumace lihovin:

  1. Nekupovat alkohol u neprověřených prodejců – večerky, stánky, pouliční prodejci.
  2. Nakupovat zejména v renomovaných řetězcích (prokazatelně disponující certifikáty všech produktů garantující bezúhonný původ).
  3. Při nákupu lahve s alkoholem pečlivě zkontrolovat kolek a štítek dovozce. Nyní jsou 3 varianty označení lahve kolky – starý kolek, kombinace starého kolku přelepeného novým a pouze nový kolek. I staré kolky jsou zárukou kvality výrobku v kombinaci s importovanými značkami.
  4. Problém v ČR se objevil pouze u tuzemských likérek, pijte proto renomované importované značky a bezpečné kategorie (prémiové vodky z kvalitních surovin, whisky, tequila, třtinový rum).
  5. Indikátorem kvalitního a bezúhonného pití je i cena produktu, za kvalitu je třeba připlatit. Pozor na „lákavé“ cenové nabídky.
  6. Při konzumaci tvrdého alkoholu v restauracích a barech žádat produkt celým originálním názvem.  Objednávat vždy konkrétní značku, například Finlandia vodku, nikdy ne pouze vodku.
  7. Podobná zásada platí i pro míchané nápoje. Dopřejte si koktejl z originálních, prémiových produktů, vyhnete se tak možným zdravotním rizikům a navíc drink bude chutnat skutečně tak, jak má. 
  8. Neméně důležitý je i servis podávaného alkoholu.  Součástí barmanské etiky by mělo vždy být servírování z originální lahve přímo před zákazníkem.

 

Tomáš Vozáb
PR Manager
PRkonektor.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688