Marek Hatlapatka (Cyrrus)
Okénko investora  |  10.12.2012 11:04:35

Jaké je férové ocenění akciových trhů?

Akciové trhy napříč celým rozvinutým světem prochází velmi příznivým obdobím. Německý index DAX je pouze 1,6 % pod maximy z roku 2011 a 7,3 % pod historickým maximem z roku 2007. Americký index S&P 500 ukazuje podobné informace. Aktuálně se nachází 3,7 % pod letošními maximy a 10 % pod globálním maximem v roce 2007. Jsou současné hodnoty ospravedlnitelné a udržitelné? Je čas na změnu trendu, nebo by se investoři měli řídit pravidlem „trend is your friend“.

Makroekonomické ukazatele ze všech hlavních ekonomik v posledních týdnech ukazují na mírné oživování. Jedním z nejdůležitějších indikátorů je ukazatel průmyslové aktivity, jenž se po několika měsících poklesu stabilizoval kolem úrovně 50 bodů (Německo stabilizováno kolem 47 bodů). Nebo například ukazatel míry nezaměstnanosti, který ve čtvrtek přišel z USA, výrazně pozitivně překvapil. Zajímavý pohled je i na čínská makrodata z posledních týdnů, které indikují, že se tamní ekonomika po několikaměsíčním propadu odráží ode dna.

Ukazatele průmyslové aktivity PMI

iPoint.cz

Zdroj: Bloomberg, Cyrrus a.s.

Další podhled na aktuální ocenění trhů může být srovnáním s historií. Při současném očekávání analytiků na zisk na akcii v indexu S&P 500 v příštím roce, který aktuálně činí 114,9 USD, je tento index nyní oceněn s 1,3% diskontem vůči dlouhodobému průměru. Jak makrodata, tak i srovnání s historií tedy hovoří jasnou řečí: trhy jsou nastaveny velmi optimisticky. Nepřehlíží ale investoři náhodou něco?

Za situace, kdy evropští politici stále nenastavili jasné kontury řešení dluhové krize, bankrot Řecka je neustále odkládán, žádost o bailout Španělska je stále na spadnutí a Spojeným státům akutně hrozí pád z fiskálního útesu, optimismu je na trzích i přes podporu centrálních bank podle mého názoru příliš mnoho. Pokud bychom připustili, že se všechny výše zmíněné problematické body zdárně vyřeší, potom bych současnou úroveň indexů považoval za adekvátní. Nicméně současná rizika jsou významná a navíc špatně predikovatelná, proto bych považoval za férovou úroveň diskontu 10 % od dlouhodobého průměru, což by implikovalo cenu indexu S&P 500 na úrovni 1290 bodů, tedy 8,8 % pod současnými hodnotami.

Nicméně každý investor má nastaveno vnímání rizika jinak. Aktuálně evidentně převažují na trzích ti, kteří věří v úspěšné vyřešení většiny výše popsaných problémů. Já bych osobně byl opatrnější a do dlouhodobých dlouhých pozic bych nyní nevstupoval.


Tomáš Menčík, CFA
analytik Cyrrus

Marek Hatlapatka (1978)

Vystudoval ekonomickou fakultu VŠB-TU Ostrava, absolvoval 3-měsíční stáž v Londýně a intenzivní kurz fundamentální analýzy pod vedením bývalého hlavního analytika Erste bank Galea Kirkinga. Ve společnosti CYRRUS, a.s. je zaměstnán od roku 2006, kdy nastoupil na místo analytika akciových trhů se zaměřením na zahraniční trhy, farmaceutický a bankovní sektor. Následně se specializoval na odvětví bankovnictví, elektrárenství a těžby uhlí a v těchto sektorech nyní patří k nejvyhledávanějším odborníkům v České republice. V roce 2008 se stal vedoucím analytického oddělení společnosti CYRRUS, a.s. a v této pozici působí i v současné době. Dlouhodobě patří k nejcitovanějším českým ekonomům, v roce 2010 se stal čtvrtým nejcitovanějším ekonomem v českých médiích.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry. Společnost byla založena v roce 1995 a v současné době je největší mimopražskou makléřskou společností. Je členem Burzy cenných papírů Praha a Burzy cenných papírů ve Varšavě. Společnost CYRRUS, a.s., poskytuje komplexní služby na kapitálových trzích soukromé i firemní klientele, zaměřuje se na burzovní obchody v systému SPAD pražské burzy a obchodování na zahraničních trzích v Polsku, Maďarsku, Turecku, Německu a USA. Společnost patří mezi nejvýznamnější české obchodníky s investičními certifikáty.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688