Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Zemědělství  |  10.12.2012 09:27:00

Počet nezaměstnaných se opět přehoupl přes půl milionu

Míra nezaměstnanosti se ke konci listopadu vyšplhala v souladu s naším očekáváním na 8,7 % z říjnových 8,5%. Růst tak byl výraznější, než kolik činilo tržní očekávání (konsensus se nacházel na 8,6%). Počet lidí bez práce se tak během měsíce zvýšil o necelých 12 tisíc na téměř 508,5 tisíce. Poprvé od března se tak počet nezaměstnaných dostal nad půl milionu.
 
Situace na trhu práce se pozvolna zhoršuje již od jarních měsíců. Důvodem je především nepříznivá makroekonomická situace - česká ekonomika se od počátku letošního roku nachází v recesi. Snižující se využití výrobních kapacit se promítá i do nižší potřeby pracovních sil v průmyslu, stavebnictví se potýká v dlouhodobých problémech, maloobchod a další sektory ze služeb trpí slabou domácí poptávkou. To ve výsledku znamená, že ekonomika nevytváří pracovní místa. Úřady práce jich ke konci listopadu evidovaly téměř 39 tisíc. Oproti říjnu to však bylo o skoro 2 tisíce méně.
 
Roli hraje i sezónnost. Samozřejmě, že za nižším počtem listopadových pracovních míst stojí i negativní sezónnost, když s nástupem zimy zanikají zejména místa v zemědělství a stavebnictví. A tento faktor bude trh práce zatěžovat až do jarních měsíců.
 
Od října začalo Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejňovat míru nezaměstnanosti podle nové metodiky. Současná registrovaná míra nezaměstnanosti, která spočívala v počtu uchazečů o práci v relaci k ekonomicky aktivní populaci, bude nahrazena ukazatelem podílu nezaměstnaných osob vůči celkovému počtu obyvatel ve věku 15 - 64 let. Od nového roku pak bude MPSV zveřejňovat nezaměstnanost jen podle této nové metodiky. Ke konci listopadu nově počítaná míra nezaměstnanost činila 6,8% po říjnových 6,7 %.  

Nepříznivá makroekonomická situace by se měla projevit v dalším zvýšení míry nezaměstnanosti. Konec roku je navíc tradičně poznamenán zánikem míst sezónního charakteru. Vzestup míry nezaměstnanosti tak bude ke konci roku patrný. Během prosince se tak míra nezaměstnaností přehoupne přes 9 %, naše prognóza činí 9,3 %. Na konci loňského roku to přitom bylo 8,6 %. V průběhu roku 2013 bude postupný zhoršující se trend pokračovat a na jeho konci se může míra nezaměstnanosti (dle stávající metodiky) přiblížit hodnotě 10 %.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688