TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  10.12.2012 11:26:01

ČSSD: Nemá cenu revidovat sKarty, musejí se zrušit

PRAHA (MEDIAFAX) - sKarty jsou vládní experiment na lidech, který politickou reprezentaci stojí čas, peníze i důvěru občanů, jediné řešení je jejich úplné zrušení. Těmito slovy reagoval v pátek šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka na páteční revizi smlouvy o sKartách mezi vládou a Českou spořitelnou.

Bohuslava Sobotku nijak nenadchl plán s sKartami, který v pátek zveřejnil premiér Petr Nečas (ODS), ministryně práce a sociálních věcí (MPSV) Ludmila Müllerová a zástupci České spořitelny a České pošty.

"Čekal jsem, že dnes skončí smutný příběh sKaret, že se za svou vládu omluví, i za bývalého šéfa MPSV Drábka a trestně stíhaného náměstka Šišku, to by bylo jediné důstojné východisko ze situace, do které se dostala vláda a do níž dostala i občany," uvedl Sobotka v pátek odpoledne.

Podle něj revize smlouvy s Českou spořitelnou, která přináší více výhod pro držitele sociálních karet, vlastně není dobrou zprávou. "Znamená to, že vláda nepochopila, že na lidech se nedá experimentovat. Prosadili si sKarty proti vůli občanů i těch, kdo hájí zájmy sociálně slabých a lidí na pracovních úřadech. Jak je možné, že smlouva na 12 let se soukromým subjektem, který tak bude disponovat daty milionů lidí, byla uzavřena tak, že premiér neví, co bylo jejím obsahem? To se stalo za jeho zády?," podivoval se Sobotka.

Premiér v pátek totiž oznámil, že původní smlouva s Českou spořitelnou je jednoznačně vinou a pochybením vysokých funkcionářů na MPSV a že je rád, že se mu podařilo vyjednat s bankou novou podobu. K tomu přibudou i legislativní změny. Výsledkem má být sKarta pouze ve funkci identifikační průkazky, platit s ní nikdo povinně nemusí. Dávky si lidé mohou nechat zdarma převést na svůj účet, od května pak i vybírat složenkou. O to se postará nový hráč v ujednáních, Česká pošta.

Sobotkovi přijde nepřípustné, aby ve chvíli, kdy už sKartu vlastní 160 tisíc lidí, přišla revize jejího používání. "Vláda vyzvala lidi, aby si sKarty vyzvedli a až pak uvažovali, co s nimi budou dělat. Není ani normální, aby vláda musela sociální politiku domlouvat se soukromou bankou. To je vidět, do jaké míry byla za Nečasovy vlády privatizována veřejná agenda. Takhle nebude možné realizovat politická rozhodnutí bez domluvy se soukromým sektorem, to je pro každou další vládu alarmující," domnívá se šéf sociální demokracie.

Levicový Senát už do sněmovny poslal návrh, aby se funkce sKarty dramaticky zredukovaly. "Také do druhého čtení prošel náš návrh, aby se úplně zrušily," zmínil Sobotka, podle kterého je to jediné možné řešení. "Nelze realizovat zásadní reformy cestou pokus-omyl. Stojí to peníze, čas a důvěru občanů," uzavřel.

Podle nových ujednání, která premiér v pátek prezentoval, sKarta nabídne svým uživatelům několik nových výhod. Jde například o opakované výběry z bankomatu České spořitelny zdarma, stejně tak u výběrů na pobočce, peníze na účtu pak budou na rozdíl od těch běžných chráněny proti exekuci.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688