TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  07.12.2012 16:09:17

Vláda a Česká spořitelna se domluvily, dávky přes sKarty budou dobrovolné

PRAHA (MEDIAFAX) - Sociální karty takzvané sKarty budou povinné jako průkazka, ale vybírat si dávky v hmotné nouzi budou moci lidé i jinak, buď si je převedou na svůj účet, nebo jim je složenkou doručí Česká pošta. Premiér Petr Nečas (ODS) v pátek potvrdil, že Česká spořitelna přistoupila na změnu uzavřené smlouvy.

Do dohody okolo sKaret vstoupil nový subjekt. Kromě vlády, ministerstva práce a sociálních věcí a České spořitelny se do hry přidává i Česká pošta. Nabídne uživatelům sociálních karet, aby dávky v hmotné nouzi čerpali prostřednictvím složenek. Zároveň dojde k revizi smlouvy ministerstva s Českou spořitelnou a k legislativním úpravám tak, aby platby sKartou zůstaly na bázi dobrovolnosti.

"Chceme uklidnit veřejnost, sKarty jsou rozšířením způsobu v čerpání dávek, nikoli jedinou možností. Já jsem zastáncem moderních technologií, ale zároveň také principu dobrovolnosti. sKarta bude využívána pro platby dobrovolně, povinná bude pouze jako průkazka. Každý si bude moci rozhodnout, jakou metodou si chce nechat vyplácet sociální dávky," ubezpečil Nečas na páteční tiskové konferenci.

Dodal, že povinnost čerpat dávky přes sKartu zůstává tam, kde je důvodné podezření, že budou dávky v hmotné nouzi zneužívány, například na nákup alkoholu nebo ke gamblerství.

Rozšířením možností pro držitele sKaret jsou složenkové výplaty, ty zajistí Česká pošta. "Systém začne fungovat do konce května příštího roku. Sazby budou stejné jako u starobních důchodů," podotkl premiér.

Spolu s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou zdůraznili, že dokud nebude přijata jednoznačná úprava, bude pokračovat vyplácení dávek dosavadním způsobem a příjemci o své peníze nepřijdou. "Mám zprávu, že nikomu nebyly pozastaveny dávky, protože si sKartu nevyzvedl, k tomu nedošlo, a zdůrazňuji, že k tomu ani nedojde," řekl premiér.

Müllerová doplnila, že o další podobě sKaret a změně legislativního rámce bude úřad jednat i s ombudsmanem a zájmovými skupinami tak, aby se předešlo dalším komplikacím a neshodám. "sKarta má být přátelský a bezpečný prostředek, který navýší komfort klientů. Chceme zlepšit i její dostupnost, například ji dodávat do domovů důchodců, aby si pro ni lidé nemuseli na přepážku. Také platí, že ať si lidé vyberou jakýkoli způsob výplat dávek, nikdo nebude za žádnou službu platit," ujistila ministryně.

Ze smlouvy s Českou spořitelnou vypadnou mnohá sporná ujednání, za jejichž existenci premiér jednoznačně viní "vysoké funkcionáře na ministerstvu, což vyřeší orgány činné v trestním řízení". Odpadne například povinnost udržet 98 procent výplat dávek sKartou a systém se nijak nedotkne výplaty starobních důchodů. "Podotýkám, že Česká spořitelna poskytuje tyto služby státu bezúplatně, naším jediným ziskem jsou provize od obchodníků, u nichž lidé sKartou zaplatí," tvrdí generální ředitel banky Pavel Kysilka.

Pro držitele sKarty se rozšíří nabídka: budou si moci bezplatně změnit PIN kód, vybírat v bankomatech České spořitelny i na přepážkách zdarma. "Bude to nejpřátelštější platební možnost v zemi. Účet sKarty je například na rozdíl od jiných účtů chráněn proti exekuci," zmínil Kysilka.

Nevýhodou je, že kdo si sKartu vyzvedne, bude moci složenkové výplaty využít až od května, protože to zatím technická úprava neumožňuje. Složenky mohou prozatím využívat jen ti příjemci dávek v hmotné nouzi, kteří sKartu nemají.

Sociální kartu dosud využívá 160 tisíc obyvatel republiky a stát jim na dávkách vyplatil více než miliardu korun.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688