TNBiz (TN.cz)
Důchody a penzijní  |  07.12.2012 09:38:35

Šéf ČSSD varuje penzijní fondy, že jeho strana II. pilíř zruší

PRAHA (MEDIAFAX) - Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD, chce do konce roku rozeslat dopis šéfům penzijních fondů, aby je ujistil, že v roce 2014 skutečně zruší II. pilíř důchodové reformy. Chce se tak uchránit i před případnými arbitrážemi, upozornil v pátek deník MF Dnes.

"Premiér Nečas není schopen garantovat, že tu druhý pilíř zůstane ještě v roce 2015. My jsme deklarovali náš záměr zrušit ho pouze v parlamentu. Bylo by užitečné, abychom sdělili naše jasné stanovisko i provozovatelům penzijních fondů," uvedl Bohuslav Sobotka.

Rozesláním dopisů do penzijních fondů se chce chránit i před případnou arbitráží a snaží se tak dát své úmysly najevo včas. ČSSD chce II. pilíř utnout dříve, než se naplno rozeběhne, později už by to podle nich bylo složitější.

Sobotka reaguje na čtvrteční schůzku premiéra Petra Nečase (ODS) se zástupci penzijních fondů a prezidentem Asociace penzijních fondů Karlem Svobodou. Obě strany se shodly, že se musejí věnovat komunikaci s obyvateli republiky, aby pochopili penzijní systém a to, co vlastně druhý pilíř důchodové reformy znamená. "Nebudeme ovšem nikoho nutit, vláda nebude nikoho lámat. Prostě položíme na stůl objektivní čísla a informace a necháme to na úsudku občanů," uvedl Petr Nečas po jednání. "Také budeme opakovat pravdivé informace, a sice že pokud se bude mladá a střední generace spoléhat jen na průběžný důchodový systém garantovaný státem, vystavuje se ve stáří riziku chudoby," dodal.

"Počítáme například s inzercí, na níž spojí síly Úřad vlády a ministerstvo práce a sociálních věcí," zmínil Nečas.

Svoboda dodal, že asociace zacílí především na svých pět milionů klientů. "V penzijních fondech je drtivá většina ekonomicky aktivních obyvatel, s nimi budeme komunikovat. Nějaké prostředky na reklamu a marketing vyčleníme, ale je to zákonem omezeno. Hlavně zacílíme na klienty," popsal strategii a podotkl, že rád slyšel premiérovo ubezpečení o nápravě situace.

Nečas připustil, že nedostatečná komunikace s obyvateli je dluhem vlády. Premiér však věří, že nyní se situace zlepší. "Lidi logicky znejistila jednak velmi negativní kampaň, a také to, že nebylo vůbec jasné, zda legislativní proces doběhne včas a reforma začne platit s novým rokem. Není se jim co divit, ale teď to musíme překonat. Dříve jsme byli i poněkud bezbranní, když legislativní proces nebyl u konce," hájil se premiér.

Licenci na zapojení do druhého pilíře získalo deset subjektů: Generali, Aegon PF, PF Komerční banky, AXA PF, PF České spořitelny, ČSOB PF Stabilita, PF České pojišťovny, Allianz, Raiffeisenbank a ING PF. Tři z nich Aegon PF, AXA PF a ING PF však již oznámily, že se druhého pilíře nezúčastní a zapojí se jen do třetího. Nemají totiž jistotu, že se do druhého pilíře zapojí dostatek lidí, na jejich počtu závisí, jak bude systém fungovat.

"Musíme jejich rozhodnutí akceptovat, ovšem zdrcující většina fondů se zapojuje. Ty tři, co nechtějí, se tak rozhodly patrně i proto, že za sebou nemají silnou finanční skupinu," odůvodnil Nečas. Svoboda přidal, že účastnící se penzijní fondy pokrývají 82 procent trhu.

Státní rozpočet na příští rok zatím počítá s tím, že na důchody v druhém pilíři vydá šest miliard korun. "Možná to bude méně, možná více, to uvidíme na konci dalšího rozpočtového roku. Pokud se do II. pilíře zapojí méně lidí, o tu ušetřenou sumu se sníží schodek," dodal premiér.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688