Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.11.2012 11:34:58

ČEZ požádal o povolení umístění dvou nových bloků v JETE

Společnost ČEZ dnes předala na Státní úřad pro jadernou bezpečnost žádost o povolení umístění stavby dvou nových jaderných bloků v lokalitě Temelín. Ukončila tak pětileté přípravné práce a je připravena na licenční proces podle atomového zákona.

ČEZ v souvislosti s tímto krokem také zveřejnil Zadávací bezpečnostní zprávu. „Stejně jako u výběrového řízení nebo posuzování vlivů na životní prostředí je i v procesu licencování naším cílem maximální otevřenost a transparentnost. Proto zveřejňujeme celou Zadávací bezpečnostní zprávu a veřejnost tak získá volný přístup ke klíčovému dokumentu,“ uvádí ředitel útvaru výstavba jaderných elektráren ČEZ Petr Závodský.

Zadávací bezpečnostní zpráva má přes 830 stran a podílelo se na ní 35 odborníků z ČEZ i dalších institucí, jako je například ÚJV Řež. Jde o dokument, který musí být předložen k posouzení Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost v rámci žádosti o povolení umístění jaderného zařízení podle Atomového zákona č.18/1997 Sb. Při jeho zpracování přitom odborníci vycházeli z požadavků a doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii a další mezinárodní praxe týkající se základní osnovy, struktury a požadavků na obsah zprávy.

Materiál popisuje a vyhodnocuje zejména charakteristiky lokality. Zabývá se přírodními podmínkami, jako jsou např. geologické a seismologické poměry lokality, hydrologické a klimatické podmínky; zabývá se i lidskou činností v okolí elektrárny, jako jsou např. plynovod, průmyslové výrobny, apod. Dále materiál popisuje a hodnotí koncepci projektu, otázky kvality, zabývá se i předběžným vlivem provozu na obyvatelstvo a životní prostředí a budoucím způsobem vyřazení elektrárny z provozu a dále analyzuje potřeby fyzické ochrany elektrárny. Nejdůležitějším výstupem jsou takzvaná projektová východiska pro budoucí nové bloky vyplývající z charakteru lokality, samozřejmostí je splnění všech kritérií pro umístění jaderného zařízení dle jaderné legislativy.

„Fakt, že se v lokalitě Temelín již provozují dva jaderné bloky, nám pomohl jen částečně. Výhodou bylo samozřejmě velké množství vstupních dat, k dispozici máme i stávající bezpečnostní zprávu provozované elektrárny a výsledky zátěžových testů. Museli jsme nicméně některá data aktualizovat či doplnit a využít k jejich vyhodnocení nejmodernější metody. Také jsme udělali obsáhlou analýzu všech požadavků české jaderné legislativy, standardů Mezinárodní agentury pro atomovou energii a Asociace západoevropských jaderných regulátorů a všechny jsme je promítli do Zadávací bezpečnostní zprávy. Mezinárodní obhajitelnost projektu je pro nás klíčová konstatuje Iva Kubáňová, manažerka útvaru kvalita a bezpečnost projektu ETE 3 a 4.

Zpráva také uvádí parametry příkladů referenčních bloků, které jsou odvozeny od řešení firem, které společnosti ČEZ předaly své nabídky. Žádost o povolení  umístění jaderného zařízení v lokalitě Temelín nemá žádnou souvislost s aktuálními kroky Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Proces povolení umístění jaderného zařízení je správním řízením a Státní úřad pro jadernou bezpečnost má právo jej kdykoliv přerušit a požádat o doplnění požadovaných údajů. Společnost ČEZ je připravená maximálně spolupracovat.

 

Celá Zadávací bezpečnostní zpráva je veřejnosti k dispozici na webových stránkách společnosti ČEZ na adrese http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/zvazovana-dostavba-elektrarny-temelin/licencni-proces.html

 

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688