eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  29.11.2012 09:31:41

Stručné shrnutí US trhů dne 28.11.12 – politici sunou trhy výše

Středeční US seance nezačala nijak oslnivě, ale vzhledem k předchozím politickým komentářům o fiskálním útesu, které nebyly z řady těch příliš optimistických, se dalo čekat, že by mohlo přijít jisté napravení reputace rétorického připravení na dohodu o rozpočtových úpravách a vyhnutí se fenomému „fiscal cliff“.

Právě k těmto stanoviskům nakonec došlo, konkrétně mluvčí Sněmovny reprezentantů Boehner vyjádřil optimismus v dosažení dealu a odstranění „útesové“ překážky. Rovněž se do hry vložil president Obama, který na TK zopakoval svoji vůli pro zavedení vyšších daní pro bohaté a také se vymezil vůči Kongresu v záležitosti případného neschválení selektivního růstu daní, pak může fiskální útes vyústit ve všestranné zvýšení daní bez ohledu na další podmínky.

Byl zveřejněn říjnový report Béžová kniha FED, který uvedl umírněný růst v 7 regionech (z 12 existujících). Dále 2 regiony zmínily silnější růst, zatímco Boston, NY a Philadelphia oznámily slabší výkonnost. V NY a Philadelphii je to přičítáno na vrub poruch ekonomik způsobených hurikánem Sandy. Některé oblasti vyjádřily obavy z nejistoty probíhajících debat o rozpočtu.

K makrodatům patřily index hypoték dle MBA s číslem -0,9% (předchozí -2,2%) a prodeje nových domů za říjen činily 368 tis. vs. očekávání 388 tis. V návaznosti na tento výsledek poklesly akcie stavbařů domů (DR Horton, PulteGroup, Lennar).

Sektorově se dařilo spotřebním titulům (dobré HV např. American Eagle Outfitters, PVH, Movado), slabší výkon předvedly finance, materiály, technologie a telekomy. Lepší průběh byl zaznamenám u solárů, kde Guggenheim Solar ETF (TAN) vzrostl o 5,1%.

Nakonec se hlavní US akciové indexy posunuly výše takřka ve stejném měřítku, když DJIA je 12985,11 bodů (+0,83%), Nasdaq Composite 2991,78 bodů (+0,81%) a SP 500 1409,93 bodů (+0,79%). Index volatility VIX na CBOE skončil na hodnotě 15,51 USD, tj. -0,41 USD, resp. -2,58%.

Na komoditních trzích zavírala ropa se ztrátou 0,8% na 86,46 USD a zlato končilo také s poklesem o 1,6% na 1716,20 USD. Při současné konstelaci se ropa nachází na kursu 86,82 USD za barel a zlato je na ceně 1722,90 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,2963.

Program čtvrtečních makrodat může promluvit do stylu tradingu a budou to položky úvodní požadavky v nezaměstnanosti s očekáváním 395 tis. (pokračující požadavky mají činit 3,325 mil.). poté US HDP za 3.Q. s předpokladem +2,8% a rovněž čekající prodeje domů za říjen s cifrou 1,0%.

Asijské trhy jsou spíše v kladných pozicích s výjimkou Číny, když Nikkei Average skončil +0,99%, HangSeng je rovněž +0,99% a Shanghai Composite skončil -0,51%.

Indikace US futures drží kladné stavy (zřejmě dozvuky včerejších vyjádření o odstranění „pádu z útesu“) a DJIA je +42 bodů, Nasdaq 100 +14 bodů a SP 500 +4,90 bodů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688