TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  28.11.2012 20:30:06

Vláda nechce omezit použití sKaret jen na dávky pomoci v hmotné nouzi

PRAHA (MEDIAFAX) - Kritizované sKarty by mohly v budoucnu sloužit pouze k výplatě dávek pomoci v hmotné nouzi. Omezit jejich funkci žádá svým návrhem skupina opozičních senátorů, k jejich požadavku však vláda na svém středečním jednání zaujala negativní stanovisko.

Cílem senátního návrhu zákona je omezit použití karty sociálních systémů (sKarty) pouze na oblast dávek pomoci v hmotné nouzi podle zákona o pomoci v hmotné nouzi. Celý projekt podle nich také nebyl řádně připravený.

"Původně se počítalo se zavedením karty od 1. ledna 2012, avšak problémy spojené s jejím zavedením vedly k odkladu na 1. červenec 2012, a to ještě s omezením spočívajícím v postupném rozšiřování oblastí uplatnění. V některých oblastech by měla být zavedena dokonce až v roce 2013, z čehož je zřejmé, že projekt nebyl řádně připraven," píše se v předkládací zprávě pro vládu.

Předkladatelé také v materiálu konstatují, že se porušují platné právní úpravy, protože ministerstvo práce a sociálních věcí nepočítá s využitím poštovních poukázek jako způsobu výplaty dávek v hotovosti. S hotovostní výplatou dávek přitom právní předpisy nadále počítají.

"Zrušením této možnosti by vznikl problém s dostupností dávek pro 40 procent jejich příjemců jedná se asi o 200 tisíc převážně seniorů a osob se zdravotním postižením, kteří by museli k získání dávky využívat různých opatrovníků, zmocněnců," odůvodňují postoj předkladatelé.

Podle nich by tedy mělo dojít k výraznému omezení použití karty sociálních systémů, a to pouze na oblast dávek pomoci v hmotné nouzi, v ostatních případech navrhují vrátit se ke způsobu výplaty dávek, který platil do 31. prosince 2011.

Návrh se však netěšil podpoře žádného z ministerstev. Například klíčové ministerstvo práce a sociálních věcí doporučilo, aby vláda s předloženým návrhem zákona vyslovila nesouhlas s odůvodněním, že návrh zákona představuje významný odklon od jednoho z hlavních principů schválených v rámci sociální reformy. A k návrhu má i několik jiných výhrad.

"Za hlavní nedostatek návrhu zákona lze považovat skutečnost, že předkladatel vůbec neřeší postavení těch lidí, které kartu sociálních systémů využívají nově jako průkaz osob se zdravotním postižením a přijetí uvedeného návrhu zákona by nesporně vedlo ke zhoršení jejich postavení, protože pak by držitelem tohoto průkazu mohla být pouze taková osoba se zdravotním postižením, která je zároveň poživatelem dávek pomoci v hmotné nouzi," argumentuje ministerstvo.

To dále upozorňuje, že podle něj není rovněž zřejmé, proč se předkladatelé snaží zrušit platnost karet sociálních systémů i v těch případech, ve kterých by poživatel dávek měl o tento způsob výplaty i nadále zájem. Návrhu též vytýká legislativně-technické nedostatky, to, že nezohledňuje finanční dopady navrhované úpravy a naopak nedoceňuje úspory spojené se zavedením sKaret a pokládá za nepravdivé i tvrzení, že celý projekt nebyl dobře připraven.

Návrh počítá s tím, že by zákon nabyl účinnosti dnem jeho vyhlášení.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688